avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

Sunt angajata din ianuarie la o firma pe conventie civila si vreau sa stiu daca imi fac carte de munca pot trece cele 5 luni de conventie civila.Si pot lua credit de la banca pe conventie civila sau daca imi fac carte de munca si dupa ce timp.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 17 Iunie 2008
Conventia civila inseamna:

- nu contribuiti la asigurari sociale (sanatate, pensii, somaj, accidente etc.) - deci nici nu veti beneficia de ele mai tarziu (legea permite sa va faceti contracte de asigurare separat, dar nu cred ca ar fi cazul dvs.)

- nu dobanditi vechime in munca

Codul muncii
Articolul 16
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.

- daca nu dobanditi vechime (din punct de vedere legal), nici nu va fi inscrisa in carnetul de munca

Decretul 92/1976 privind carnetul de munca
Articolul 1
(1) Carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.

Articolul 2
(1) Carnetul de munca se intocmeste pentru personalul incadrat pe baza de contract de munca si pentru membrii cooperativelor mestesugaresti.

Raspunsul: foarte putin probabil ca banca sa accepte ca vechime cele 5 luni de (munca la negru), pardon, "conventie civila". Pentru credit, de regula, e nevoie sa aveti contract individual de munca (foarte de preferat pe durata nedeterminata) si sa aveti o anume vechime (stabilita de banca).
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2008
klewos, utilizator
a_riel a scris:

Sunt angajata din ianuarie la o firma pe conventie civila si vreau sa stiu daca imi fac carte de munca pot trece cele 5 luni de conventie civila.Si pot lua credit de la banca pe conventie civila sau daca imi fac carte de munca si dupa ce timp.

Munca prestata pe baza unei conventii civile nu constituie vechime in munca si , prin urmare, nu se trece in carnetul de munca.
Pentru credit, in principiu, se cere sa aveti c.i.m. .Trebuie sa va interesati la banca la care vreti sa va luati credit daca va accepta in situatia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet munca - completare ContSters60781 ContSters60781 3 intrebari, va rog: - se trec si copiii angajatului pe carentul de munca, in baza certif lor de nastere ? daca, da, unde ? - cand se inregistreaza o ... (vezi toată discuția)
Carte munca necesara sau nu daca ai contracte de colaborare? brandy78 brandy78 Buna ziua, Am urmatoarea situatie si as dori sa stiu cum e mai bine sa procedez. Am incetat contractul de munca cu firma la care lucram si am ramas cu un ... (vezi toată discuția)
Noi probleme cu vechiul angajator Catalin P Catalin P Dupa ce am reusit, intr-un final sa parasesc vechiul loc de munca - loc unde le-a luat 18 zile sa imi dea decizia, unde n-am avut unde sa imi depun demisia ... (vezi toată discuția)