buna ziua, as dori si eu un raspuns la urmatoarea problema:
- in anul 1997 am cumparat un teren, in continuarea lui existand un alt teren care nu avea drum de acces;
- s-a incheiat o intelegere (in fata unei comisii de la primarie) verbala ca eu sa cedez un drum de servitute si sa primesc in compensatie aceeasi suprafata de teren, (eu cedez in latime si primesc in lungime);
- in anul 2007 proprietarul acelui teren (din spate) a vandut trecand in acel contract de vanzare-cumparare si aceasta servitute de trecere(pentru ca nu axista nici un document scris si semnat), iar noii proprietari doresc si servitutea si terenul primit de mine in compensatie;
- ce ar trebui sa fac in situatia aceasta : sa ii dau in judecata si sa le iau servitutea? se poate?
- legea ma obliga sa las drum de servitute fara sa fiu despagubita?
- vanzatorul acelui teren poate trece in acte o servitute de trecere pentru care nu exista documente?
Atata timp cat nu aveti un document din care sa rezulte ca vi s-a acordat un teren in compensatie, inseamna ca il stapaniti fara drept. In ceea ce priveste terenul pe care l-ati cumparat incercati sa il si intabulati. Daca Primaria doreste sa faca un schimb cu dvs. acest schimb trebuie sa se materializeze intr-un act/ document, pana atunci nu sunteti proprietarul terenului despre care ati facut vorbire, deci nici vecinul nu are cum sa il revendice de la dvs. Cat despre servitute, trebuie sa vedeti daca vecinul are posibilitatea de a ajunge la o strada (de a avea iesire) si prin alta parte, fapt pe care puteti sa il si invocati in instanta. Apropo, actul de vanzare- cumparare cand a fost incheiat si in ce forma a fost incheiat: inscris sub semnatura privata sau act autentic?
In alta ordine de idei as dori sa stiu daca il pot da in judecata sa recuperez servitutea (deoarece nu exista acte prin care eu cedez, intelegerea fiind verbala) si sa se stabileasca aceasta servitute de trecere in instanta.
As mai dori sa stiu in cazul in care il dau in judecata si cedez o parte din teren pentru servitute, daca cel caruia ii cedez este obligat sa ma despagubeasca pentru terenul cedat.
Incercati sa rezolvati aceasta problema pe cale amiabila.Probabi intre dvs. si noul proprietar nu exista comunicare,aveti nevoie de o punte de legatura.Chematil la un Birou de mediator din localitate sau alta localitate unde exista asa ceva,Poate in urma purtarii unor discutii aflati lucruri pe care nu le cunoasteti si invers,lucruri care stau in calea rezolvarii problemei dvs.Cautati pe net un Birou de mediator.
Succes
Cat timp servitutea de trecere nu este notata in cartea funciara in favoare respectivului proprietar asupra imobilului proprietatea dvs. el nu se afla in posesia vreunui act doveditor al acestui drept. In plus, dvs. aveti dreptul sa il actionati in instanta in vederea radierii servitutii de trecere care este notata in favoarea lui dar... dar asta se poate face numai in cazul nerespectarii respectivei servituti. In speta... corect ar fi ca detinatorul dreptului de servitute sa va desagubeasca. Sunt de parere ca aceasta neintelegere poate fi solutionata pe cale amiabila totusi.
Mult succes. ;)