politia rutiera mi-a intocmit un proces verbal de contraventie pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, lasand la o parte faptul ca nu au consemnat pozitionarea pietonului pe trecere in descrierea faptelor deci nu pot incadra fapta la art 100(3)b din OUG195/2002 pe care ei l-au invocat, agentul nu a consemnat in procesul verbal la rubrica special destinata retinerea permisului desi in fapt permisul este retinut si dovada retinerii eliberata.
INTREBARE: in acest moment politia rutiera are temei de retinere?
Am facut deja plangere la judecatorie impotriva PV
1. Ati semnat procesul verbal? Ati facut obiectiuni?
2. Daca nu ati semnat, exista martori?
In ceea ce priveste retinerea permisului, de asemenea se poate invoca in continutul plangerii si acest aspect. In momentul inregistrarii plangerii contraventionale, masurile dispuse prin procesul verbal sunt suspendate, deci Politia ar trebui sa va restituie permisul pana la solutionarea definitiva si irevocabila a plangerii.
am semnat procesul verbal de luare la cunostinta, am facut obiectiuni, am invocat in plangere faptul ca agentul nu a stabilit ca pedeapsa sulimentara retinerea permisului,pana la solutionarea la hotararea definitiva permisul mi-a fost restituit.
Ma intrebam doar daca politia rutiera avea temei de retinere un proces verbal in care nu figureaza retinerea
Problema se pune putin altfel. Pentru fapta savarsita politia avea dreptul sa-ti retina permisul de conducere, dar acest lucru trebuia sa fie mentionat in procesul verbal si sa eliberata o dovada.
Succese in continuare.
Potrivit art. 100 alin. 3 Cod rutier: Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Astfel, conform încadrării, care este corectă, organul de poliţie avea dreptul de a vă reţine permisul pentru 30 de zile, caz în care trebuia să vă elibereze o dovadă. În cazul în care dv. aţi depus plângere la judecătorie, mergeţi la poliţie cu un certificat de grefă de la judecătorie din care rezultă că aţi depus această contestaţie, în baza căruia vi se va elibera permisul de conducere şi veţi preda dovada, iar după rămânerea definitivă a hotărârii pronunţate în această contestaţie, dacă aţi pierdut procesul şi instanţa nu a anulat PV de contravenţie, sunteţi obligat ca, în termen de 15 zile să mergeţi la poliţie şi să predaţi permisul de conducere pentru ca, din acel moment, să curgă termenul de 30 de zile, în caz contrar, termenul se va prelungi cu încă 30 de zile...;)