Este prea tarziu. Trebuia sa faceti procedura prealabila in 30 de zile de la comunicarea obligatiei de plata (sau de la plata in sine).
Ati putea incerca sa uzati de posibilitatea prevazuta in art. 7(7) din legea contenciosului administrativ: "Plângerea prealabilă în cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului", insa va trebui sa dovediti motivele temeinice. Precizez ca in opinia mea decizia CJUE de ieri nu este un motiv temeinic, pentru ca: (1) vizeaza forma in vigoare in 2008 a taxei de poluare, si (2) puteati, la fel ca multe alte persoane, sa initiati actiunea in termenul general, instantele romane aplicand direct dreptul UE (sunt deja multe decizii).
Nu s-ar putea aborda problema sub aspectul ca decizia CJUE se refera la ilegalitatea taxei din perspectiva legislatiei comunitare si are efect in acest caz asupra tuturor celor care au achitat aceasta taxa de la instituirea ei si pana in prezent ( sau pana la convertirea in taxa de poluare ), chiar daca acestia nu au depus contestatia in termenul legal de 30 de zile ?
Este legal posibil ca intr-un stat UE sa se perceapa o taxa care se dovedeste a nu fi in concordanta cu legislatia si prevederile UE ?
Este de asemenea posibil ca un stat sa nu respecte hotararea CJUE ?
Intr-o abordare mai larga, toate taxele si impozitele exercita o anumita presiune sociala, existand o permanenta preocupare in modalitati de eludare de la plata acestora, la toate nivelurile, chiar daca aceste taxe si impozite de orice fel sunt constitutionale, legale si armonizate cu legislatia UE. Nu este cazul prezentei, care tocmai ca urmare a acestei decizii se dovedeste ( asta nu inseamna ca ar fi fost inainte, insa este decizia unei curti de justitie, si nu a uneia oarecare ci tocmai a Curtii de Justitie a Uniunii Europene ! ) a nu fi ! Nu s-ar putea aborda in instanta chiar faptul ca, ca urmare a acestei decizii a CJUE, constat ca taxa pe care am achitat-o este in totala necomformitate cu legislatia UE, aceasta taxa perceputa incepand din 2008 pana in prezent dovedindu-se a fi comform prezentei decizii, nelegala, caz in care ar exista obligatia rambursarii acesteia celor care au achitat-o si solicita acest lucru in mod expres, chiar si in afara termenului de 30 de zile de depunere a contestatiei ? Dat fiind ca decizia nu se refera la o anumita sau anumite persoane care a achitat aceasta taxa, ci la taxa in sine, sub forma sub care am achitat-o si eu, nu ar fi normal ca instanta sa ia in considerare cererea mea ca urmare a deciziei CJUE, care indirect are efect astfel si asupra mea. Sau ar trebui in acest caz ca fiecare dintre noi sa dam pri structurile sale statul in judecata la CJUE. O decizie de forma aceasta nu are efect numai pentru persoanele implicate in proces ? Daca s-a constatat si dovedit nelegalitatea unei taxe printr-o sentinta a UE, nu ar fi normal ca de aceasta sa beneficieze toti cei in cauza ?
Ar fi oare normal, prin extrapolare sa depunem contestatii in termen de 30 de zile la plata absolut a orcarei taxe sau impozit de orice fel, pentru ca intr-o atare situatie similara cu cea de fata sa avem posibilitatea sa o recuperam ?
De asemenea, tot prin extrapolare, taxa pe care am achitat-o eu este legala si comforma doar pentru faptul ca nu am contestat-o in termenul de 30 de zile, deoarece nu am avut la vremea respectiva baza unei decizii a CJUE ? Eu neavand studii juridice, sa zicem ca am avut incredere in legalitatea si comformitatea legilor di deciziilor pe care le ia statul si in numele meu ?
Nu ar fi interesanta o astfel de abordare in fata instante pentru toti cei aflati in aceeasi situatie cu mine ?