avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Impozit pe executarea unui apartament
Discuție deschisă în Executare silită

Impozit pe executarea unui apartament

Parintii mei au fost executati de banca anul trecut. Banca a scos la licitatie apartamentul si l-a vandut cuplului x. Cuplul x a dorit intabularea dar au fost respinsi deoarece "nu exista dovada platii impozitului pe tranzactie". acestia au actionat in instanta ONRC pentru inscrierea dreptului de proprietate pe motiv ca e vorba de o executare silita si nu o vanzare benevola si ei nu au treaba cu acel impozit si nici nu puteau opri deoarece a fost achitat prin credit bancar de la aceeasi banca.
Acum parintii mei au primit citatie si sunt chemati ca si "intimat" in acest proces.
Nu inteleg de ce sunt chemati ei pentru ca ei nu au nici o calitate in contractul lor de v-c. Vanzatorul a fost banca nu ei. Ce vor de la parintii mei? Ce inseamna intimat?
De ce ii cheama pe ei si nu pe executorii care au vandut?
Ce trebuie sa facem noi? A mai avut cineva situatia asta?#-o
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters96141 , utilizator 13:17, 11 Aprilie 2011
problema este ca banca nu devine proprietar daca se ajunge la executare silita. parintii tai au fost proprietari si au vanbdut bunul obligati de banca sa zic asa. cand e vb de executare silita banca emite pretentii in limita sumei ce urmeaza a-i fi achitate nefiind interesata de alte probleme. daca intamplator la licitatie se obtin bani in plus, diferenta dupa ce se scade creditul si restul de cheltuieli cu executarea revin proprietarului adica parintilor. dar aici inteleg ca nu au ramas bani nici macar pt plata impozitului. vanzatorii platesc aceasta taxa. dar parintii sunt chemati in calit de intimati deci deocamdata sunt in partea unde e bine sa te aflii. executorul este cel care organizeaza licitatia sub toate aspectele respectand anumite legi, este un imputernicit al statului in acest sens, nu il priveste nici o taxa. el ia banu, nu da din buzunar.
daca se va schimba cali parintilor in parati atunci cautati un avocat. puteti discuta si cu executorul care a facut licitatia si va poate lamuri (sper eu ca gratis).
Multumesc.
apartamentul a fost girat pentru o firma care a dat faliment. Bani nu au fost in plus din licitatie. a venit un executor si ne-a dat afara din casa cu ordin de la judecatorie, ceva de genul asta.
Au scos la licitatie casa si parintii nu au vazut nici un leu nici din credit nici din vanzare.
Noii proprietari au facut recurs la incheierea cadastrala facuta de OCPI - nu ONRC scuze. :((
Ce inseamna intimat? ca eu gasisem ca e echivalent cu parat?
Nici nu am spus parintilor de frica sa nu faca vre-un infart asa ca va rog sa ma lamuriti inainte sa le spun. Dupa mergem la un avocat dar nu stiu cum sa le dau vestea ca sunt citati. Dupa atatea probleme ... asta mai lipsea.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
ContSters96141, utilizator
O discutie similara, gasiti aici:www.avocatnet.ro/content/for...
Asta este ok.
ANCPI-urile dintr-un abuz, resping cererea de intabulare a dreptului de proprietate a adjudecatarului.
Obligatia de plata este a vanzatorului. Adica a voastra, chiar daca s-a vandut fara voia dvs. Aici este un vid legislativ. ANCPI merge la plesneala, au un ordin intern sa nu intabuleze daca nu e dovada achitarii.....
Desi instanta le da peste bot in mod constant in sensul ca trebuie sa intabuleze dreptul de proprietate in baza unui act de adjudecare, mai ales ca obligatia de plata este a fostului proprietar si nu a adjudecatarului.
E treaba statului cum urmareste ulterior recuperarea acestui impozit.
godspeed a scris:

Iata si pozitia unei instante (judecatoria Tecuci - Sentinta civila nr. 448/18.02.2010
) in privinta spetei:

"- este adevarat ca în art. 771 alin. 6 din legea nr. 571/2003se prevede ca „ Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotarârilor judecatoresti si a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica îndeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin. (1) si (3) si, în cazul în care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere pâna la plata impozitului.”însa instanta urmeaza a aprecia ca aceasta obligatie revine registratorilor numai atunci
când este vorba de transferul dreptului de proprietate în mod voluntar, nu si când este vorba de
înstrainari silite, deoarece în cadrul acestora nu se poate vorbi de venituri obtinute din transferul
proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, asa cum sunt ele definite de art. 771 alin. 1 din legea nr.
571/2003.

În speta de fata se observa ca petentul a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului printr-un act de adjudecare, act specific executarii silite, ceea ce denota ca transferul dreptului de proprietate nu s-a facut benevol, voluntar, cu scopul de a se obtine vreun venit în urma acestui transfer. Din actele dosarului rezulta ca executarea silita s-a pornit împotriva fostilor proprietari pentru recuperarea
unui împrumut acordat de catre petent, împrumut care nu a fost restituit, astfel ca a avut loc adjudecarea imobilului în contul creantei, conform art. 510 cod procedura civila.
Fata de aceste considerente instanta urmeaza a admite plângere cu consecinta desfiintarii încheierii nr. 10421/03.12.2009, pronuntata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Tecuci si admiterea cererii de intabulare formulata de petent."
Justice has been done :)



Opinia mea este in sensul ca nu se datoreaza impozit, sentinta de mai sus fiind relevanta ca si motivare.

Alte discuții în legătură

Cine plateste impozitul pe venit in urma unei executari silite bianca34 bianca34 Buna seara, in urma cu putin timp am fost executata silit pentru un credit neachitat si pentru care am girat cu un apartament. La a treia licitatie organizata ... (vezi toată discuția)
Impozit 2% ptr adjudecare imobil - cine plateste? bamsel bamsel Buna Ziua, In urma cu ceva vreme am achizitionat un imobil la licitatie publica tinuta la sediul executorului jud. cand am primit actul de adjudecare, ... (vezi toată discuția)
Art.77 ind1 din codul fiscal-impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate Maria Veres Maria Veres In 15 ianuarie 2011 mi-a fost vandut la licitatie publica un imobil.Am girat pe cineva la banca si asta este -am ramas fara. Persoana ... (vezi toată discuția)