avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Ordin al ministrului vs text de lege
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Ordin al ministrului vs text de lege

Buna ziua...

In L 285/2011, printre multe altele, se spune ca vor fi marite drepturile salariale cu 15%.
Pe de alta parte, avem Ordinul Ministrului Invatamantului nr. 3.753/2011
publicat in Monitorul Oficial nr. 123/2011 care zice ca in cazul personalului didactic din mediul rural, primariile trebuie sa deconteze 100% din costul transportului, daca nu au conditii sa cazeze profesorii la tara.

Problema este ca in multe comune, contabilii spun asa: Ordinul ministrului nu este lege, ca atare se aplica 285/2010 care poate fi interpretat (chit ca nu face referire directa la chestia asta) ca orice drepturi, inclusiv acest transport cu rata din oras la tara si viceversa, sunt acoperite de stat cu marirea de 15% a scaderii de 25%.

Acum, opinia mea personala este ca nici macar anul trecut nu trebuia redusa cu 25% suma decontata pe transportul cadrelor didactice, lucru care s-a intamplat insa.

Intrebarea mea este care ar putea fi argumentele legale ce pot convinge o contabila / primar ca ordinul la care am facut referire are validitate de lege. Mai precis, ESTE UN ORDIN AL MINISTRULUI LEGE SAU NU ?
Si daca un ordin al ministrului invatamantului se refera la obligativitatea unor persoane din alte ministere sau arii de lucru sa faca ceva, care este sanctiunea pe care cei ce nu respecta ordinul o pot primi ? De la cine ?!

Este o situatie des intalnita in tara, si argumentul contabililor este ca prin ordinul acela nu se abroga legea 285. Faptul ca acest ordin este publicat in MO nu atrage dupa sine puterea de lege ?

Culmea, in textul Ordinului se face referire la 285!

Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 20:03, 9 Aprilie 2011
ordinul are efect de lege. ati facut o cerere in scris si ati primit un raspuns oficial? acest raspuns il puteti contesta in instanta competenta care este tribunalul - sectia contencios-administrativ.
Nu am facut cerere, dat fiind ca nu sunt direct implicat. Dar stiu despre cateva zeci de astfel de cazuri, si nu din auzite. Ceea ce poate ca de la Bucuresti e mai greu de priceput e faptul ca in unele zone din Romania, la tara, legea se aplica atunci cand vrea primarul si contabilul. Eu cunosc cadre didactice care sunt efectiv cocosate, le e frica sa respire, nu cumva sa se supere careva. Asta in contextul in care nu risca pierderea slujbei, in invatamant existand (inca) definitivatul.
Primariile din Romania nu dau raspunsuri la cereri, stimate domn. Incercati sa trimiteti o cerere, pe ce motiv vreti, ca si persoana particulara, si o sa asteptati mult si bine sa va bage coneva in seama.

In ceea ce priveste aceasta speta, problema se pune asa: oamenii cumpara un abonament, care are o valare de x lei. Pe statul de plata primesc insa 90% din x lei, dat fiind ca primarii si contabilii sunt deosebit de entuziasti in sustinerea programului guvernamental de austeritate. Chit ca legea spune altfel (ordinul ministrului).

Evident ca nici sindicatele nu se implica in treaba cu decontarea navetei, si iarasi nu o spun din auzite.

Multumesc, oricum, pentru confirmarea banuielii ca un odrin al ministrului este, totusi, lege. O lege ciudata,. din moment ce aceia care nu o incalca nu pot primi nicio sanctiune, dat fiind ca nu exista asa ceva prevazut in ordinul ministrului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decont naveta cadre didactice anielaka anielaka fac naveta cu masina personala la o scoala aflata la 40 km distanta de localitatea de domiciliu. Conducerea scolii nu vrea sa respecte aceasta lege in sensul ... (vezi toată discuția)
Decontare naveta pesori pesori M-am mutat la sat impreuna cu viitorul meu sot . Eu sunt personal didactic, iar el nedidactic. Amandoi facem naveta de la 26 de km de Timisoara. Am solicitat ... (vezi toată discuția)
Decontarea navetei profesorilor ioana35 ioana35 Buna ziua! as dori sa va prezint o mica problema si dilema cu care ma confrunt. Sunt cadru didactic; fac naveta, cam 50 kilometri pana la scoala, cu masina ... (vezi toată discuția)