avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita in cota de 1/3 la fiecare dintre frati. Acum unchii mei vor sa ii lase tatalui meu(sau mie) totul, dar singurele acte pe care le avem sunt certificatul de mostenitor si titlul de proprietate pe numele bunicului(conform legii 18).
Avand in vedere ca valoarea mostenirii este mai mult sentimentala, prin ce metoda, tatal meu(sau eu) as putea obtine proprietatea legala a mostenirii fara a face cadastru?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: armataa , utilizator 09:11, 15 Iunie 2011
narcisa_salbatica a scris:

Nici un act prin care se transfera dreptul de proprietate (partaj, donatie, vanzare) nu se realizeaza fara documentatie cadastrala si intabulare. Nu puteti cauta un alt notar, suplimentarea certificatului de mostenitor se face obligatoriu la notarul care a eliberat certificatul initial.


Nu este adevarat. Pentru partaj si pentru donatie nu este nevoie de documentatie cadastrala. Mai mult, exista o lege speciala pentru cazurile de mostenire care permite vanzarea-cumpararea pentru intregirea loturilor de teren care nu necesita documentatie cadastrala.

narcisa_salbatica a scris:

Daca pe Titlul de proprietate al terenului X (respectiv cele 3 parcele X1, X2 si X3) figureaza defunctul si terenul nu a fost inclus in masa succesorala pe certificatul de mostenitor, atunci trebuie sa vi se elibereze un supliment la acest certificat, care sa cuprinda acele terenuri.


Exact asta este problmea: pe certificatul de mostenitor, este trecuta aceasta suprafata X(A mai ramas suprafata de X ha teren agricol...), dar nu sunt trecute parcelele in mod explicit. Deci cum consideram, este trecut sau nu? Trebuie suplimentare sau nu?

Daca facem suplimentare, o sa avem pe certificatul initial suprafata X iar pe suplimentare suprafetele x1, x2 si x3, deci in total ar rezulta ca mostenim pamant in suprafata de X + (X1+X2+X3) adica 2X. Este corect, sau prin suplimentare se "anuleaza" suprafata X specificata in certificatul intial.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
armataa, utilizator
Daca in certificatul de mostenitor s-a trecut suprafata intreaga de teren cu trimitere, ca mod de dobandire, la titlul de proprietate nr... din data..., nu mai trebuie supliment. ur si simplu solicitati notarului sa rectifice certificatul prin detalierea suprafetei intregi formata din 3 parcele, fiecare identifcata cu numar de tarla, nr. de parcela, categorie de folosinta-arabil, pasune, vie, etc-vecini.
Tot in cadrul certificatului de mostenitor se putea face partajul succesoral, insa nu s-a facut de la inceput astfel incat va trebui sa intocmiti documentatie cadastrala, se va intabul dreptul de proprietate in baza titlului si a certificatului de mostenitor rectificat si apoi se va face si un act de partaj voluntar.
Mai exista si posibilitatea ca toti coproprietarii sa solicite in instanta partajul iar la primul termen sa mergeti cu o tranzactie prin care se cedeaza doar unuia dintre coprietari intregul imobil. Costurile sunt mici in aceasta situatie, dar aveti de asteptat mult deoarece termenele in instanta sunt ff mari.
De asemenea, pe calea medierii se pot face acte cu privire la proprietate cu conditia ca acordul de mediere sa fie consfintit printr-o hotarare de expedient a instantei sau o autentificare facuta de notarul public.
Calcularea valorii taxelor pe care trebuie sa le platiti are la baza evaluarile facute de camerele notarilor publici si care pot fi gasite pe site-ul Uniunii Notarilor Publici din Romania.
armataa a scris:

[Nu este adevarat. Pentru partaj si pentru donatie nu este nevoie de documentatie cadastrala. Mai mult, exista o lege speciala pentru cazurile de mostenire care permite vanzarea-cumpararea pentru intregirea loturilor de teren care nu necesita documentatie cadastrala.

M-as bucura sa aflu "legea speciala" pe care o mentionati... Cat despre prima afirmatie... nici un notar public nu autentifica act de donatie sau de partaj voluntar fara documentatie cadastrala si intabulare.
definitiv a scris:

Daca in certificatul de mostenitor s-a trecut suprafata intreaga de teren cu trimitere, ca mod de dobandire, la titlul de proprietate nr... din data..., nu mai trebuie supliment. ur si simplu solicitati notarului sa rectifice certificatul prin detalierea suprafetei intregi[...]


In momentul dezbaterii succesiunii, titlul de proprietate nu era emis, ci doar adeverinta de proprietate(pe baza careia a fost emis titlul), care este mentionata ca referinta in certificatul de mostenitor. Ramane valabila afirmatia ca nu este nevoie de o suplimentare, ci doar o rectificare in sensul detalierii suprafetelor?

narcisa_salbatica a scris:


M-as bucura sa aflu "legea speciala" pe care o mentionati... Cat despre prima afirmatie... nici un notar public nu autentifica act de donatie sau de partaj voluntar fara documentatie cadastrala si intabulare.


De legea speciala am aflat de la notarul care lucreaza la acest dosar. A spus si un numar, dar nu l-am retinut. La sfarsitul lunii avem programata urmatoarea intalnire si o sa incerc atunci sa revin cu amanunte despre aceasta lege.

Legat de documentatia cadastrala, nu stiu ce sa zic: primele doua raspunsuri din acest topic spun ca nu este nevoie, notarul care lucreaza cazul a spus ca putem transfera proprietatea fara sa fie nevoie de cadastru prin partaj voluntar, donatie sau prin vanzare-cumparare in baza acelei legi.
Probabil ca la sfarsitul lunii o sa stiu sigur daca trebuie sau nu.


La o cautare dupa franturile de discutie pe care mi le-am amintit, am gasit legea la care facea referire notarul: art.6 din Tilul X al legii 247/2005:

Art. 6. - Înstrăinările efectuate în scopul comasării parcelelor şi loturilor de teren, prin constituirea unor corpuri de proprietate mai mari care să cuprindă suprafeţe continue, indiferent de destinaţia lor, precum şi înstrăinările efectuate de către persoanele îndreptăţite să obţină renta viageră agricolă, pot fi efectuate şi pe baza schiţelor care au stat la baza titlurilor de proprietate emise cu ocazia aplicării legilor fondului funciar şi sunt scutite de taxa de timbru şi de timbrul judiciar.

Nu sunt 100% sigur ca aceasta e legea, dar seamana foarte mult...

Alte discuții în legătură

Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)
Parcelare, cedare intre frati. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF In urma cu cativa ani am inceput o operatiune de parcelare. Topograful a depus documentatia la ANCPI, dar nu a finalizat si intabulat la cartea funciara. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren felicia_margareta felicia_margareta La multi ani tuturor, numai bine si prosperitate in anul 2014! As dori o solutie la urmatoarea probleme, daca se poate sa ma sfatuiasca cineva: Detin un ... (vezi toată discuția)