avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita in cota de 1/3 la fiecare dintre frati. Acum unchii mei vor sa ii lase tatalui meu(sau mie) totul, dar singurele acte pe care le avem sunt certificatul de mostenitor si titlul de proprietate pe numele bunicului(conform legii 18).
Avand in vedere ca valoarea mostenirii este mai mult sentimentala, prin ce metoda, tatal meu(sau eu) as putea obtine proprietatea legala a mostenirii fara a face cadastru?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: armataa , utilizator 09:11, 15 Iunie 2011
In momentul dezbaterii succesiunii, titlul de proprietate nu era emis, ci doar adeverinta de proprietate(pe baza careia a fost emis titlul), care este mentionata ca referinta in certificatul de mostenitor. Ramane valabila afirmatia ca nu este nevoie de o suplimentare, ci doar o rectificare in sensul detalierii suprafetelor?


Din cate stiu eu, rectificarea unui act notarial se face in baza actelor ce au existat la mapa notarului la data intocmirii actului in situatia in care acesta a gresit ceva. In situatia dvs logica ar fi o completare a certifiatului cu datele din titlul de proprietate, pentru ca daca va face suplimentare, ar insemna ca va dubleaza masa succesorala. Suplimentarea se face pentru ce s-a omis din masa succesorala la data certificatului. Notarii spun ca nu exista incheiere de completare a certificatului, insa in realiatate se fac astfel de completari. In activitatea pe care o desfasor la un oficiu de cadastru si publicitate imobiliara am solicitat completari ale actelor notariale si s-au facut. Dar notarul este cel care hotaraste. Si daca vi s-ar face o astfel de completare, trebuie sa o faca notarul care a facut actul.
In ceea ce priveste extrasul din Legea 247 nu cred ca se refera la speta dvs. unde este situati astfel: trei persoane detin mai multe parcele, dar fiecare are cate o cota ideala si abstracta din fiecare parcela in parte. Operatiunea pe care doriti sa o faceti nu este de comasare a mai multor parcele, ci de renuntare la cotele detinute de doua persoane din trei iar cea de a treia sa devina proprietar exclusiv. Va spun din practica faptul ca la dvs se aplica prevederea din Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare cu referire la dreptul de proprietate dobandit prin succesiune care este opozabil si fara inscriere in cartea funciara. Dar este opozabil dreptul asa cum este el acum, adica in cote detinute de cei trei. Pentru ca sa se faca orice fel de act ce implica instrainari, renuntari la drepturi si orice altceva (mai putin promisiune de vanzare) trebuie ca dreptul de proprietate sa fie inscris in cartea funciara. Aceasta se face in baza actelor de proprietate - titlul de proprietate si certificatul de mostentor, insotite de adeverinta de la Primaria unde es situat imobilul si tariful aferent inscrierii in cartea funciara- si a unei documentatii cadastrale intocmite conform prevederilor Regulamentului de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrieriii in cartea funciara aprobat prin Ordinul nr. 634/2006 al directoruloui general al ANCPI modificat prin Ordinul nr. 134/2009. Legislatia o gasiti pe site-ul ANCPI, www.ancpi.ro, acolo este si Legea 7/1996 si celelalte regulamente.
I
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
definitiv, utilizator
definitiv a scris:

[...] Dar notarul este cel care hotaraste. Si daca vi s-ar face o astfel de completare, trebuie sa o faca notarul care a facut actul.[...]



Notarul care a facut actul initial, era notarul de stat. Presupun ca aceasta completare ar putea fi facuta de orice notar din localitatea respectiva, in cazul in care doreste(precum ati specificat dumneavoastra).

Nu stiu daca am fost foarte clar: beneficiarul nu sunt eu, ci tatal meu, adica unul dintre mostenitori. Nu stiu daca se schimba perspectivele sau nu, dar am zis sa sa fie clar, ca sa nu vorbim fiecare pe limba lui.

Cred ca am primit toate informatiile necesare si va multumesc tuturor. Acum sa vedem cum evolueaza lucurile la fata locului si o sa updatez acest topic cu rezultatul.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
armataa, utilizator
armataa a scris:

definitiv a scris:

[...] Dar notarul este cel care hotaraste. Si daca vi s-ar face o astfel de completare, trebuie sa o faca notarul care a facut actul.[...]



Notarul care a facut actul initial, era notarul de stat. Presupun ca aceasta completare ar putea fi facuta de orice notar din localitatea respectiva, in cazul in care doreste(precum ati specificat dumneavoastra).

Cred ca am primit toate informatiile necesare si va multumesc tuturor. Acum sa vedem cum evolueaza lucurile la fata locului si o sa updatez acest topic cu rezultatul.



La Notariatul de Stat erau angajati notari care, in marea lor majoritate, au deschise birouri individuale acum. Sa va uitati la numele notarului care a intocmit certificatul si apoi intati pe site-ul Uniunii Notarilor Publici din Romania sau sunati la Camera Notarilor din circumscriptia unde s-a facut certificatul. Daca a decedat (sunt multe astfel de situatii) sau nu mai activeaza, ar trebui sa poata face alt notar. Sunati la Camera Notarilor sau la Uniune si vi se va spune.
Notarul care a facut succesiunea nu se regaseste in lista notarilor activi. Avand in vedere ca succesiunea a fost facuta in 1995, nu e greu de imaginat motivul absentei :)

Multumesc mult pentru toate informatile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)
Parcelare, cedare intre frati. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF In urma cu cativa ani am inceput o operatiune de parcelare. Topograful a depus documentatia la ANCPI, dar nu a finalizat si intabulat la cartea funciara. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren felicia_margareta felicia_margareta La multi ani tuturor, numai bine si prosperitate in anul 2014! As dori o solutie la urmatoarea probleme, daca se poate sa ma sfatuiasca cineva: Detin un ... (vezi toată discuția)