avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cedare drepturi de proprietate catre copiii majori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cedare drepturi de proprietate catre copiii majori

Buna ziua,
Va rog mult sa imi spuneti daca este posibila cedarea drepturilor de proprietate catre copii in cazul in care un parinte doreste acest lucru. Mai coerent: parintii mei au anumite proprietati pe numele lor. Unul din ei, doreste sa cedeze catre noi copii, drepturile pe care le are, fara stirea sotului; astfel ca in cazul unui deces, noi sa avem dreptul la jumatate din bunuri iar sotul in viata -cealalata jumatate. Este posibil acest lucru? Cu ce fel de act? Stiu ca in cazul in care unul dintre parinti decedeaza, celalalt are dreptul la un sfert iar urmasii la un sfert. Multumesc anticipat celor care ma vor lamuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:07, 18 Iunie 2008
Daca vorbim despre bunuri imobile, depinde de cine este titularul dreptului de proprietate; in cazul in care bunurile sunt doar ale sotului care intentioneaza sa le instraineze (ex: sunt bunuri dobandite in afara casatoriei) acesta le poate instraina; forma pe care trebuie s-a imbrace actul de instrainare este vanzarea-cumpararea (fara ca vanzatorul sa-i rezerve alte drepturi asupra imobilelor), pentru a nu exista posibilitatea atacarii actului de catre sucesori.
In cazul in care bunurile sunt comune (dobandite in timpul casatoriei) un sot nu le poate instraina fara acordul celuilat sot.
Intr-adevar, in cazul mostenirii legale sotul supravietuitor care vine in concurs cu descendentii defunctului are dreptul la 1/4 din mostenire.
Buna ziua!
Dupa calculul dvs. ramane o jumatate pe drumuri... (un sfert sotul supravietuitor + un sfert copiii = o jumatate. Si cealalta jumatate?)
Dupa decesul unui dintre parinti, cota de 1/2 a parintelui decedat se imparte astfel: 1/4 catre sotul supravietuitor si 3/4 catre copii. De aici rezulta ca dvs., copiii, primiti 3 sferturi din acea jumatate, si nu un sfert.
Este posibila transmiterea dreptului de proprietate a unuia dintre soti in timpul casatoriei, insa trebuie sa faca mai intai un partaj al bunurilor comune cu sotul. Acest partaj se poate dispune numai in anumite conditii. A se vedea disp. art. 33 din Codul familiei.
Aceasta deoarece in timpul casatoriei, sotii sunt coproprietari in codevalmasie asupra bunurilor. Pentru ca unul dintre soti sa poata transmite partea sa, este necesar acest partaj prealabil tocmai pentru a se sti care este partea sa. va recomand sa dati mare atentie felului in care formulati cererea de chemare in judecata, persoanele intre care incepeti procesul de partaj in timpul casatoriei si, mai ales, motivarea cererii. Asa cum v-am aratat mai sus, textul de lege prevede strict conditiile in care se poate face acest tip de partaj.
Totodata va recomand sa cititi si continutul art. 31 din codul familiei. Unele dintre bunuri pot sa nu fie comune.
Ar mai fi si posibilitatea ca sotul care vrea sa transmita bunurile sale catre urmasi inca din timpul casatoriei in alte cote decat cele legale descrise mai sus, sa faca un testament unde va specifica ce anume lasa fiecaruia. Inconvenientul aici este ca testamentul opereaza numai dupa data decesului, insa conform vointei testatorului.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Multumesc mult celor care mi-au raspuns. Toate bunurile despre care vorbim , sunt dobandite in timpul casatoriei si actele sunt pe numele amandurora.
Nefiind de profesie, mi-e destul de dificil sa inteleg anumiti termeni. Felul in care se impart bunurile intre sotul ramas in viata si copii, l-am inteles : per total sotul ramane cu 5/8 iar copii cu 3/8.

Am inteles ca se poate face testament. Acesta se poate face fara ca sotul celalat sa il poata ataca dupa decesul celul care l-a lasat?
Stim ca e dificil de inteles. Va dati seama cat de dificil ne e noua sa explicam, nestiind daca cititorul (a carui expresie de nedumerire n-o vedem) pricepe o iota din ceea ce scriem.

Totul depinde de ... ordinea inmormantarilor.
Daca sotul care nu a facut testament pentru jumatate lui supravietuieste celui care a last prin testament jumatatea lui din bunurile comune, atunci sotul supravietuitor poate ataca testamentul.

Poate pentru ca e mostenitor rezervatar.
Rezerva lui este de jumatate din cat ar fi avut dreptul daca nu exista testamentul.

Mai sus vi s-a povestit cat are dreptul sotul in lipsa de testament, si anume 1/4 din jumtatea mortului.
Daca mortul a lasat testament atunci sotul supravietuitor are dreptul la o rezerva de 1/2 din 1/4 adica la 1/8 din jumatatea motului. Ca atare testamentul urmeaza a fi redus pentru partea care incalca acesta rezerva de 1/8.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)