avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Potrivit caror prevederi legale raspunde angajatul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Potrivit caror prevederi legale raspunde angajatul unei institutii publice, desemnat sa comunice informatiile care fac obiectul Legii nr. 544/2001?

Buna ziua,

In fine, speta in sine nu conteaza, ideea e ca am cerut pe 544/2001 o informatie foarte simpla de la o Primarie. Evident ca nu am primit niun raspuns cf art 7 din legea citata, adica nici refuz, nici cerere de amanare, nici macar dupa 30 de zile nu a venit vreo depesa de la domn' primar.

Am depus cf art 21 din lege o reclamatie administrativa si am cerut sanctionarea celui care doarme-n post, alaturi de datele solicitate.

Acum am citit si normele metodologice la 544 si am vazut o chestie ciudata... asadar la capitolul VI (SANCTIUNI), la art 35 alineatul 2 litera ca spune asa:

"In cazul în care reclamatia este întemeiata, (comisia, n.m.) propune aplicarea unei sanctiuni disciplinare pentru personalul responsabil si comunicarea informatiilor de interes public solicitate. În cazul functionarilor publici culpabili, comisia de analiza va informa despre rezultatul cercetarii administrative comisia de disciplina a autoritatii sau institutiei publice, care va propune aplicarea unei sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii."


De aici si intrebarea: conform carei legi se stabilesc sanctiunile astea ? In 544 nu scrie despre ce pedepse se dau trantorilor.
Cel mai recent răspuns: Bazavan , utilizator 13:43, 11 Aprilie 2011
Daca este functionar public vedeti Legea nr.188/1999 pentru sanctiunile care se pot aplica acestora.
Daca este personal contractual vedeti Codul Muncii referitor la sanctiunile disciplinare care se pot aplica.
Exista o lege , se numeste Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
La art. 77 sunt si ceva sanctiuni.
(3) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisa;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioada de pana la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare in functia publica pe o perioada de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea in treptele de salarizare sau retrogradarea in functia publica pe o perioada de pana la un an;
e) destituirea din functia publica.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc din suflet, apreciez sincer raspunsurile clare, cu referire la text.

Ce vreau sa intreb - sanctiunile astea se dau uinor persoane cu nume si prenume, corect ? Daca cer pe 544.2001 sa-mi dea numele exact al domnului care a uitat de cererea mea, am dreptul legal sa il obtin ?

De ce intreb - cum sanctiunea va fi in cel mai bun caz mustrare scrisa, vreau sa depun ulterior o cerere prin care sa aflu cate reclamatii a mai avut respectivul si ce sanctiuni a luat. Cred ca daca are obiceiul sa nu-si faca datoria, ar trebui sa fie altoit mai serios.

Si nu c-as fi paranoic, dar chiar am patit-o de prea multe ori cu aceasta primarie, cred ca sunt cel putin 10 cazuri cand efectiv i-a durut la basca de niste cereri de documente de care aveam nevoie ori in instanta, ori in vederea obtinerii altor documente samd.
si eu ma lovesc de aceasta problema si nu stiu ce sa mai fac.de un an am luat de exemplu aprobare de la primarie ca sa fac pe banii mei o lucrare parcelara la 2 tarlale si dupa ce ca nu au vrut sa ma ajute cu acte nici macar nu vor acum sa o semneze deoarece trebuie sa o semneze primarul asa spune legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii poate fi modificat un post de inspector asistent in inspector debutant? nicos00 nicos00 in ce conditii poate fi modificat un post de inspector asistentin inspector debutant? (vezi toată discuția)
Mustrare scrisa acordata functionarului public ciancu ciancu As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite ... (vezi toată discuția)
Raport comisie de disciplina ukzspan ukzspan Buna ziua, Raportul privind sesizarea unui functionar public se poate contesta de catre seful institutiei in instanta, ce instanta are competenta de a ... (vezi toată discuția)