avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... L.1/2000, mostenitori omisi de pe titlul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

L.1/2000, mostenitori omisi de pe titlul de proprietate

Suntem cate doi urmasi (mama+fiu) pentru fiecare din cei doi urmasi directi (decedati demult) ale fostului proprietar (decedat).
Dupa L.18/1991 titlul de prprietae a fost dat inclusiv pe numele urmasilor directi care apareau destul de clar in actele depuse ca sunt decedati.. In fine, mai greu, dar situatia s-a rezolvat prin uccesiunea dupa proprietarul de drept, bunica noastra decedata.
De notat ca cerere de restituiream depus doar noi, nepotii, in numele celor 4 mostenitori in viata, cu actele doveditoare. Asa cum am aratat nu a fost nicio problema la eliberarea titlului de proprietate, in afara de nominalizarea si a celor decedati.
Pentru o diferenta de teren, dupa aparitia L.1/2000, am facut doar eu cererea in numele tuturor mostenitorilor, depunand si actele necesare. De data aceasta surpriza a fost totala, actul de proprietate fiind emis doar pe numele meu.
Pana acum nu au fost probleme cu impartirea drepturilor de la arenda, insa chiar noi, fiii, suntem in varsta si avem urmasi. Daca ei nu vor recunoaste situatia reala? din acest motiv as dori sa clarific legal situatia terenului respectiv.
Intrebari:
A. Pot lasa prin testament 1/2 din teren ( intre timp mama a decedat) partea cuvenita varului meu, cealalta fiind normal impartita mostenitorilor indreptatiti (sotie+2 copii)?
B. Prin justitie se poate cere rectificarea actului de proprietate daca acesta a fost emis in anul 2004?
B1-Cine ar trebui sa introduca actiunea, eu sau varul meu si la ce instanta?
B2- care ar fi costurile in acest caz (nu ma refer la onorariul de avocat)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: dan2 , utilizator 06:21, 19 Iunie 2008
Problema dumneavoastra nu e chiar asa de grava. Sunteti doar un om cinstit. Atata tot.
A. Puteti lasa prin testament cu conditia sa nu incalcati rezerva copiilor. Mai este si sotia. Dar stim noi cine moare inaintea cui?
B. Se poate, consultati un avocat totusi.
B1. Mai simplu ar fi sa o introduca varul dvs la judecatoria in raza careia se afla terenul.
B2. Costurile difera in functie de tipul de actiune. Pentru o eventuala revendicare se timbreaza la valoare.
C.Cel mai simplu ar fi sa mergeti impreuna cu varul dumneavoastra la un avocat pentru o consultatie ca oricum sunteti dispusi sa va intelegeti si nu are rost sa facem supozitii. Economisiti timp si bani. Va gasi cea mai buna si mai ieftina solutie.
D.Sau la un notar.
Facem supozitii atunci cand nu stim care este pozitia altei/altor parti si incercam sa anticipam si care ar fi urmatoarea lor mutare. Ori la dumneavoastra nu este cazul.
dan2 a scris:

Suntem cate doi urmasi (mama+fiu) pentru fiecare din cei doi urmasi directi (decedati demult) ale fostului proprietar (decedat).
Dupa L.18/1991 titlul de prprietae a fost dat inclusiv pe numele urmasilor directi care apareau destul de clar in actele depuse ca sunt decedati.. In fine, mai greu, dar situatia s-a rezolvat prin uccesiunea dupa proprietarul de drept, bunica noastra decedata.
De notat ca cerere de restituiream depus doar noi, nepotii, in numele celor 4 mostenitori in viata, cu actele doveditoare. Asa cum am aratat nu a fost nicio problema la eliberarea titlului de proprietate, in afara de nominalizarea si a celor decedati.
Pentru o diferenta de teren, dupa aparitia L.1/2000, am facut doar eu cererea in numele tuturor mostenitorilor, depunand si actele necesare. De data aceasta surpriza a fost totala, actul de proprietate fiind emis doar pe numele meu.
Pana acum nu au fost probleme cu impartirea drepturilor de la arenda, insa chiar noi, fiii, suntem in varsta si avem urmasi. Daca ei nu vor recunoaste situatia reala? din acest motiv as dori sa clarific legal situatia terenului respectiv.
Intrebari:
A. Pot lasa prin testament 1/2 din teren ( intre timp mama a decedat) partea cuvenita varului meu, cealalta fiind normal impartita mostenitorilor indreptatiti (sotie+2 copii)?
B. Prin justitie se poate cere rectificarea actului de proprietate daca acesta a fost emis in anul 2004?
B1-Cine ar trebui sa introduca actiunea, eu sau varul meu si la ce instanta?
B2- care ar fi costurile in acest caz (nu ma refer la onorariul de avocat)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Se poate face actiune de constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate intrucat nu sunt trecuti toti mostenitorii de drept, cu costuri reduse fata de o actiune in revedicare care se timbreaza la valoare.
Doamnelor va multumesc. Ramane sa discut cu varul meu si sa alegem calea care i-ar conveni in primul rand lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune tarzie caligula69 caligula69 Am o problema, pe care o vad tare incurcata, pentru care va cer ajutorul. Iata descrierea situatiei: Bunica mea din partea tatalui, decedata in 1977, a avut ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu incurcaturi chispy chispy buna ziua. Vreau sa gasesc un raspuna la acest caz. se considera persoanele x,y,z, tata x este casatorit de doua ori prima data cu y din care ... (vezi toată discuția)
Testament valiilie valiilie Buna ziua, Am si eu cateva intrebari privind urmatoarea situatie: Un barbat (B) si o femeie (F), sot si sotie, care nu au copii, au in proprietate un ... (vezi toată discuția)