va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca cererea de divort sa fie depusa de o terta persoana. Sora mea lucreaza in Italia si ar prefera sa vina in tara de cat mai putine ori pentru divort.
Care este varianta cea mai scurta pentru divort daca se ocupa o terta persoana (atat cat este posibil)? Care ar fi metoda potrivita avand in vedere ca este insarcinata cu viitorul sot, insa nu este divortata de actualul sot? Ce acte ar fi necesare pentru a dovedi ca actualul sot nu este tatal copilului (in afara de ADN) daca ea lucreaza in Italia, iar el in Anglia?
Sora poate trimite actiunea postal, semnata, impreuna cu o procura speciala pentru depunere plus reprezentare, insotita de inscrisurile care dovedesc ca nu se afla in tara. Mandatarul va depune cererea la judecatorie, impreuna cu certificatul de casatorie in original, taxa de timbru si timbru judiciar. Sotul acesteia poate trimite un inscris ca este de acord cu desfacerea casatoriei (cred ca cel mai indicat ar fi in aceasta situatie desfacerea casatoriei din culpa comuna), se audiaza un martor comun si se finalizeaza. Daca sora dvs va naste inainte de finalizarea divortului va fi necesara o alta actiune separata. Dar daca sora si sotul pot cadea de acord, nu este complicat.
Spuneti-mi va rog daca procura speciala pentru depunere are un format special si daca da, il gasesc pe Internet. Acest document trebuie facut sau parafat de un notar?
Daca actualul sot nu se afla in tara si e foarte posibil sa nu fie de acord cu divortul, ce se intampla daca sora mea depune actele de divort?
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Dalia
Mandatarul trebuie sa fie obligatoriu avocat? Nu ar putea fi si o persoana oarecare (ruda - mama)?
Este suficient ca sora mea sa completeze formularele - cerere de divort si procura - si sa le trimita prin posta fara sa vina in Romania? Aceste acte trebuie legalizate/autentificate de un notar/avocat din Romania/Italia?
In cazul in care si sotul e de acord cu divortul ar putea avea acelasi mandatar?