avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organigrama unei societati comerciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organigrama unei societati comerciale

Buna ziua!
Este obligatorie realizarea, pastrarea, modificarea organigramei unei societati comerciale?
Intreb asta, deoarece in litigiile de munca organigrama este un loc comun fiind ceruta de parti sau de instanta, desi nu reiese de nicaieri (contraziceti-ma) ca o soc. com. are obligatia legala de a tine un astfel de act.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 14:14, 5 August 2008
Postare pe SITE ITM Timis

DOSARELE DE PERSONAL ale salariatilor, care ar trebui sa cuprinda:
dovada realizarii obligatiei de informare prevazuta la art.17 din Codul Muncii;
cerere de angajare;
curriculum vitae;
acte stare civila;
acte de studii si calificare;
fisa de aptitudini,
contractul individual de munca care va cuprinde salariul si elementele constitutive ale acestuia potrivit legii,
actele aditionale si celelalte acte referitoare la executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca;
actele de identitate;
avizul medical;
actele de studii;
fisa postului;
acte aditionale la contractele individuale de munca;
acte privind cercetarea si aplicarea sanctiunilor disciplinare;
permisul de munca (in cazul salariatilor cetateni straini);
certificatul de cazier judiciar (unde este cazul);

Toate sesizarile la ITM si in justitie ale salariatilor au cel putin o referire la neconcordanta intre ce obligatii contine CIM,
pregatire, timp de munca efectiv necesar sarcinilor date de angajator , salarizare.

Sunt de parere ca fisa postului este esentiala in lamuriri de detaliu privind cauzele litigiilor de munca si element cheie de organizare interna de performanta si profit.

Poate ca legislatia ( pe care o cunosc mai putin in "subtirimile" si subtilitatile ei) are obscuritati sau ambiguitati.
Realitatea economica de firma sau institutie demonstreaza clar necesitatea intocmirii ei. E adevarat ca unii se formalizeaza copiind fise de post "tipizate" fara folos real si care consuma inutil hartie , bani si energii de concepere doar pentru ca "se poarta" sau ca cer justificat sau nu unii sau altii si "te frig la buzunar".

Experienta personala in domeniu resurse umane imi demonstreaza utilitatea conceperii fiselor de post care (subliniez) bine intocmite si respectate duc la cresteri de profit spectaculoase si nu introduc sau scot din incurcaturi atat angajatul cat si angajatorul din arice litigiu posibil.


Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
La obiect, ca de obicei...

Apropo, ITM Timis cere pe site "dovada realizarii obligatiei de informare prevazuta la art.17 din Codul Muncii". Legea spune, mai nou (cam din 2005): "(11) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz."...
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
klewos, utilizator
a_k a scris:

La obiect, ca de obicei...

Apropo, ITM Timis cere pe site "dovada realizarii obligatiei de informare prevazuta la art.17 din Codul Muncii". Legea spune, mai nou (cam din 2005): "(11) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz."...


In legatura cu fisa postului iata o chestiune gasita mai de mult:
"Conform standardelor referitoare la management (ISO 9001/ ISO 14001/HACCP) este necesara stabilirea nivelului de competenta necesar personalului care influenteaza calitatea produselor/ serviciilor, care influenteaza modul de operare si control al diverselor activitati/procese din organizatie. In acest sens este realizata o asa numita „fisa de post”.
Fisa de post este un document care contine principalele cerinte care trebuie sa le indeplineasca persoana care ocupa un anumit post, astfel incat aceasta sa atinga scopul pentru care acel post exista."

Pe langa bla-blau-ul de rigoare, se poate observa referirea la ISO (care nu este obligatoriu- desi am tot auzit zvonuri cu privire la obligatia atestarii ISO pt societatile comerciale din UE- e drept- intr-un viitor indeterminat).

Art. 17(2) CM se refera la "atributiile postului"- de aici si pana la tipizatul cunoscut ca fisa postului e cale lunga. Este firesc ca atunci cand angajezi pe cineva sa-l informezi despre atributiile sale. Ce-i drept CCMUN 2007-2010 face referire la notiunea amintita (ex. art. 77(4)).

Despre subiectul initial:

Cand am pornit acest topic, am facut-o din dorinta de a stii fara tagada daca in legislatia noastra apare pe undeva, pierduta si uitata vreo referire clara la organigrama unei societati. Intreb asta deoarece, intr-un litigiu de munca, angajatul cere fisa postului, eu raspund ca societatea n-are asa ceva, iar judecatorul exclama ceva de genul "nu se poate asa ceva- cum sa nu aveti organigrama?!", moment in care mi-am concentrat toata bruma de pregatire teoretica si am conchis apoteotic ca organigrama este un fetish birocratic fara justificare legala.
Observ, desigur pe google, ca toate institutiile publice au mentionate pe undeva "organigrama", dar e normal sa fie asa- regimul in care functioneaza este diferit si in unele clipe de revolta, chiar as vrea sa stiu cati ministrii secretari de stat sunt in Min Economiei. Daca actionarii- patronii unui SC nu mor de grija ca administratorul/director nu sta cu organigrama de 10 metri patrati in birou, de ce ar muri de grija ITM-ul?


Am gasit si eu referirea la standardul ISO. Problema cu standardele ISO (cel putin pe moment), asa cum observati si dvs., e ca nu sunt obligatorii. Standardizarea e utila (nu neaparat si pentru discutia noastra) si functioneaza cam asa:
(1) se concepe un standard public ISO;
(2) un subiect (ex. o firma) doreste sa adere la acest standard;
(3) (de obicei) firma il implementeaza cu supervizarea unei firme specializate in certificare;
(4) la finalul procesului de implementare/verificare, firma primeste un certificat de conformitate cu standardul ISO.

Nu spun ca o fisa de post n-ar fi utila (daca e facuta bine si nu doar preluata ca model de pe net), spun ca momentan ea nu este definita de nici un text legal si nici nu e ceruta de vreunul. Cand ma refer la definirea ei, ma gandesc la un set de cerinte minime, asa cum sunt cele legate de elementele obligatorii ale contractului individual de munca.

In spiritul legilor noastre, adesea sunt folositi termeni fara o definire precisa. "Post" e unul dintre ei. Stiu ca e definit de dictionare sau de tratate de drept, dar stiu (de prin anul I de facultate) si ca setul de surse ale dreptului ("izvoare ale dreptului") nu include doctrina sau dictionarele (chiar daca adesea sunt folosite in argumentatii juridice). "Post" e functia? ex. receptioner (de) marfa (care poate functiona atat la sediul A, cat si la sediul B al firmei). "Post" e locul de munca propriu-zis? ex. portar la poarta X a firmei, bucatar la sectia de ciorbe si alte supe a restaurantului Y. "Post" e ...?

Este un lucru sa faci de bunavoie, motivat de dorinta de ordonare a activitatii interne, tot felul de hartii (state de functii, organigrame, coduri de conduita, fise de post, "manualul salariatului" etc. etc.) si este cu totul alt lucru ca acestea sa fie cerute de vreun text legal (si atunci sa ai obligatia de a le intocmi). Cand e un lucru obligatoriu, juridic vorbind? Cand e practicat de toata lumea (v. cutuma) sau cand e cerut de un text normativ cu valoare juridica (ex. lege, contract etc.)?

Umila mea parere e ca un judecator care nu se raporteaza in fiecare secunda a indeplinirii meseriei lui la lege, ci la dogme (de genul, "nu se poate asa ceva - cum sa nu aveti organigrama?!"), nu are ce cauta pe postul acela.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
klewos, utilizator
Instantlife a scris:

Buna ziua!
Este obligatorie realizarea, pastrarea, modificarea organigramei unei societati comerciale?
Intreb asta, deoarece in litigiile de munca organigrama este un loc comun fiind ceruta de parti sau de instanta, desi nu reiese de nicaieri (contraziceti-ma) ca o soc. com. are obligatia legala de a tine un astfel de act.

Va multumesc




Organigrama e bine venita si utila . In plus ca nu e un capat de tara sa o faci. Cred ca in instanta se cer organigrame doar in cazul incetarii cim pentru reorganizare/ desfiintare loc de munca, situatie in care angajatorul trebuie sa procedeze la o desfiintare efectiva a postului. Si din organigrama ar trebui sa rezulte acest fapt. Daca nu o prezentati instanta ar putea interpreta ca nu a avut loc o desfiintare efectiva a postului si ca acesta e motivul pt care nu doriti prezentarea organigramei.

Alte discuții în legătură

Rof este obligatoriu la o sc? 22.08.2009 22.08.2009 va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare Lucrez la o SC este obligatoriu intocmirea ROF , si de cind , Multumesc mult (vezi toată discuția)
Cine reglemementeaza obligativitatea intocmirii organigramei unei societati? ionmonica ionmonica In obiectiunile pe care le-am primit la expertiza se invoca rea-credinta pentru neatasarea la documentatie a organigramei desfasurate pe persoane.Parata nu ... (vezi toată discuția)
Instruirea noului angajat marsta marsta Mă interesează dacă e reglementată în vreo lege obligativitatea angajatorului de a asigura instruirea inițială a angajatului: prezentare ROI, Rof, fisa ... (vezi toată discuția)