avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE?

In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui introdusa pentru intrarea legala in posesia terenului? Opereaza uzucapiunea? Mentionez ca exista posesie de 30 ani.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:04, 14 Septembrie 2008
După definitivarea cadastrului la nivelul întregii ţări, Decretul-lege nr.115 din 27 aprilie 1938 pentru unificarea dispoziţiilor referitoare la cărţile funciare, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, cu modificările ulterioare se abrogă.

Sistemul de publicitate prin carti funciare reglementat de Decretul-Lege nr.115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare a fost pus in aplicare prin Legea nr.241/1947.

Un sfat va rog frumos.
X cumpara o suprafata de teren in 1968 pe baza de sidelca( chitanta de mana). X decedeaza in 1997 si lasa ca mostenitor pe singurul sau fiu care ulterior decedeaza si acesta(2005). Fiul decedat lasa ca mostenitori pe sotie si patru copiii. Acum vor sa faca acte pe terenul cumparat de X IN 1968. SE POATE CERE UZUCAPIUNEA PRIN JONCTIUNEA POSESIILOR?
cu siguranta da se poate cere jonctiunea posesiilor
iar la uzucapiunea de 30 ani singura conditie este ca posesia sa nu fi fost intrerupta de cel impotriva curge termenul de prescriptie (achizitiva)
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
Mihai Tomescu, Avocat
In ambele situatii, depinde de zona.
Iar pana la definitivarea cadastrului general... ohoho...
Chiar, stie cineva daca s-a definitivat in vreun judet?
Inca nu s-a definitivat in nici un judet, cred ca nici localitate, iar cartile funciare nou deschise sint nedefinitive. Deci va dati seama cind se va ternina toata treaba

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara Adrianapop987 Adrianapop987 Buna ziua, va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren ... (vezi toată discuția)