avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Buna ziua,

Situatia ar fi urmatoarea:

Cei doi bunici paterni ai sotului meu au avut o casa batraneasca pe un teren de 250 mp, in Bucuresti.
In 1975, cei doi bunici au facut doua testamente, identice, prin care lasau toata averea lor - cele doua imobile, casa plus teren, fiului lor, tatal sotului meu, care ii si ingrijea.
In 1985, cei doi bunici doneaza casa batraneasca nepotului lor, fratele sotului meu, rezervandu-si drepturile asupra terenului de sub casa, care intrase in proprietatea statului, cu legea , ramanand ca atunci cand legea s-ar fi schimbat, sa le revina pamantul de drept sau sa primeasca despagubiri pe teren.

Iata cum graieste testamentul: ”Terenul aferent locuintei ce se doneaza, in suprafata de 250 mp, urmeaza regimul juridic prevazut de art. 30, alin. 2 din Legea nr. 58/1974 trecand in patrimoniul statului, despagubirile urmand a fi incasate de noi donatorii.”

Bunicii paterni au decedat, in 1988, respectiv 1992.
Nu a facut nimeni succesiune dupa ei.
In 1990-1993, socrul meu i-a construit fiului celui mic alonja la casa batraneasca, formata initial dintr-o camera plus o marchiza, avand acum parter cu patru camere plus etaj cu trei camere, doua bucatarii, doua bai.

In 1995 a decedat si socrul meu, tatal celor doi copii, sotul meu si fratele lui. Fratelui sotului meu ii donasera bunicii casa batraneasca, in 1985.
Nici la masa succesorala a socrului meu nu a fost adus in discutie terenul de 250 mp aflat sub casa bunicilor, donata in 1985.
Ce stiu sigur este ca fratele sotului meu nu a reusit pana in prezent sa intabuleze terenul. Se pare ca nici casa. Este posibil ca, pentru alonja la casa, sa nu fi avut autorizatie. Erau vremuri tulburi atunci, in anii de inceput ai democratiei /originale/.

Sotul meu a decedat in 2009, nu inainte de a incerca sa afle, fara rezultat, cine plateste impozit pe terenul acela. Primaria mi-a raspuns la o scrisoare oficiala ca trebuie sa prezint Certificat de Calitate de Mostenitor pentru fiul meu si al sotului meu, ca sa ne spuna cine plateste impozit pe acel teren!
La succesiunea dupa sotul meu nu am putut aduce la masa succesorala acel teren, neavand raspunsul de la Primarie.




Va rog mult, am nevoie de un raspuns real, am consultat trei avocati si fiecare are alta parere...deja nu stiu ce sa mai cred. O fi o problema complicata, complexa dar nu pot sa cred ca e de nerezolvat! Si trebuie sa stiu daca intreprind ceva in instanta sau nu. Si daca da, cum trebuie sa procedez!

Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 09:56, 14 Aprilie 2011
Sa incercam sa deslusim un pic problema:
1. Odata cu donatia facuta in 1985 a intervenit caducitatea testamentelor intocmite de bunici (a fost, daca vreti, o exheredare cu privire la casa batraneasca). Proprietarul casei a devenit nepotul, fratele sotului dvs.
2. Pe terenul aferent (cei 250 mp) trebuia sa se faca cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pe L 18/1991 fie de catre bunicul care mai era in viata, fie ulterior de catre mostenitori. Inteleg ca nici dupa intrarea in vigoare a L 10 nu ati facut nimic pentru redobandirea dr. de proprietate asupra acestui teren.
3.Trebuie deschise succesiunile, atat cea de pe urma bunicilor, cat si cele subsecvente, a socrului si a sotului dvs. Daca socrul dvs. a fost singurul mostenitor al bunicilor, atunci vor mosteni: fratele sotului (care a dobandit casa prin donatie) si descendentii sotului, daca exista, si care vor veni la mostenire prin reprezentare. Odata stabiliti mostenitorii, acestia vor putea sa incerce o actiune in revendicare de drept comun asupra terenului in cauza, intrucat s-au pierdut toate celelalte termene atat pe L18 cat si pe L10.
Am incercat o parere personala aici, poate va ajuta la lamurirea problemei. Oricum, fara a vedea niste documente, nimeni nu se poate pronunta in deplina cunostinta de cauza. Va urez succes!
Multumesc mult dar spuneti-mi va rog unde ma pot interesa cine plateste impozit pe acel teren? Ca mama a unuia dintre mostenitori, am dreptul sa aflu acest aspect?
Daca aflu cine plateste impozitul pe teren aflu automat cine este proprietarul lui, nu-i asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drep la mostenire lumifatu lumifatu Mesaj:As dori sa stiu daca, in speta despre care va voi scrie, am toate actele si, mai ales, sanse de castig. Sotul meu nu mai este si vreau sa castig, in ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietate Bossde_Boss Bossde_Boss Buna ziua!... Revin cu o problema despre care am mai scris pe forum si anume : In anul 1985 tatal meu a mers la primarie sa revendice un teren , a fost pus ... (vezi toată discuția)
Care sunt cotele aferente unei succesiuni Duca22 Duca22 Buna ziua, Care sunt cotele aferente unei succesiuni pentru 2 frati in cazul in care exista doar : 1 Certificat mostenitor fratele 1 - din 1985 dupa tata ... (vezi toată discuția)