avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... factura retur
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

factura retur

am rugamintea sa ma ajutati cu un text de lege care sa reglementeze regimul juridic al facturii de retur.

speta e urmatoarea : in procedure somatiei de plata debitorul sustine ca factura in cauza a fost stinsa prin intocmirea unei facturi de retur.

situatia reala e urmatoarea : am livrat marfuri peste 2 ani acestui client. la un moment dat acesta a sistat platile si am ramas cu un sold destul de mare de recuperat. am negociat cu el modalitatile de plata si in acelasi timp am facut retur pe anumite marfuri ce le-am gasit in stoc la el. a platit putin cate putin cca 6 luni si apoi a sistat si platile. in timpul asta noi nu i-am mai livrat marfa. tragand linie am constatat 3 facturi neachitate iar pt una dintre ele am inaintat actiune in instanta. fiind vorba de somatie el sustine (normal) ca se impune o expertiza pt ca de fapt a stins soldul prin acea factura de retur. pe factura de retur sunt insa cu totul alte sortimente decat pe factura neachitata.

si atunci ma intreb, exista undeva vreun text de lege din care sa reiasa concret ca factura de retur stinge exclusiv factura initiala ? sau pot sa o scad si din alte facturi chiar daca nu contin aceleasi sortimente de marfuri ?

va multumesc anticipat
as avea nevoie de un raspuns cat mai urgent dat fiind ca instanta a amanat pronuntarea
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:35, 17 Aprilie 2011
Factura priveste efectiv marfurile returnate. Debitorul pretinde ca sunt necesare probe suplimentare pt. a vi se respinge cererea de emitere a somatiei si a fi nevoit ulterior sa introduceti o noua actiune pe calea dreptului comun.
are obligatia sa depuna factura returnata.
legea contabilitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornare facturi din 2008 si 2007 ContSters137674 ContSters137674 Buna seara! Am si eu o intrebare: In situatia in care un client nu imi plateste marfa livrata si facturata in 2007 si 2008 , ii pot storna facturile si ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie facturi neplatite ddd1dorin ddd1dorin Am 2 facturi neachitate de un beneficiar: una este din 10.03.2009, iar cealalta din 02.04. 2009. In perioada 2.02.2012 si pana in prezent am fost in proces ... (vezi toată discuția)
Ordine stingere datorie Mihaela Hornea Mihaela Hornea Se poate prevala un debitor de imprejurarea ca a ales sa stinga o anume datorie(ultima facuta), atata vreme cat el mai avea un debit restant in contabilitatea ... (vezi toată discuția)