am rugamintea sa ma ajutati cu un text de lege care sa reglementeze regimul juridic al facturii de retur.
speta e urmatoarea : in procedure somatiei de plata debitorul sustine ca factura in cauza a fost stinsa prin intocmirea unei facturi de retur.
situatia reala e urmatoarea : am livrat marfuri peste 2 ani acestui client. la un moment dat acesta a sistat platile si am ramas cu un sold destul de mare de recuperat. am negociat cu el modalitatile de plata si in acelasi timp am facut retur pe anumite marfuri ce le-am gasit in stoc la el. a platit putin cate putin cca 6 luni si apoi a sistat si platile. in timpul asta noi nu i-am mai livrat marfa. tragand linie am constatat 3 facturi neachitate iar pt una dintre ele am inaintat actiune in instanta. fiind vorba de somatie el sustine (normal) ca se impune o expertiza pt ca de fapt a stins soldul prin acea factura de retur. pe factura de retur sunt insa cu totul alte sortimente decat pe factura neachitata.
si atunci ma intreb, exista undeva vreun text de lege din care sa reiasa concret ca factura de retur stinge exclusiv factura initiala ? sau pot sa o scad si din alte facturi chiar daca nu contin aceleasi sortimente de marfuri ?
va multumesc anticipat
as avea nevoie de un raspuns cat mai urgent dat fiind ca instanta a amanat pronuntarea
Factura priveste efectiv marfurile returnate. Debitorul pretinde ca sunt necesare probe suplimentare pt. a vi se respinge cererea de emitere a somatiei si a fi nevoit ulterior sa introduceti o noua actiune pe calea dreptului comun.