avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an

In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii alimentare de 1000 lei(cate 500 de copil)" pana la varsta de 18 ani"..Stiu ca pensia alimentara se da atata timp cat copilul e elev (fiica mai mare a implinit in februarie a.c. 19 ani, dar este eleva in clasa a XII-a), iar pentru ea nu mai primesc pensie alimentara din febr 2010.Pot sa recuperez banii?El imi rade in nas ca "asa scrie in hotararea judecatoreasca", se plange pe la altii ca i s-a micsorat salariul si mai are inca un copil(recunoscut) de 3 ani din actualul concubinaj...
Cel mai recent răspuns: lelia20052006 , utilizator 10:13, 18 Aprilie 2011
Obligatia de plata a pensiei de intretinere stabilita in favoarea minorului inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani.
Astfel, fiica dvs. majora va trebui sa formuleze in nume personal o actiune de stabilire pensie, avand in vedere ca se afla in continurea studiilor, urmand sa probeze continuarea studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatament ale carei cursuri le urmeaza.
De asemenea, va fi necesar sa indice instantei anagajatorul si sediul acestuia, pentru ca prin intermediul instantei sa se efectueze o adresa prin care sa se comunice veniturile realizate de tata.
Avand in vedere ca tatal are un al treilea copil in intretinere, pensia se va stabili in cuantum de 16.5 % din venitul realizat de catre acesta.
Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamanta ( fiica majora) si este scutita de plata taxei de timbru.
In privinta fiicei minore, tatal poate evident solicita pe calea altei actiuni, reducerea pensiei de intretinere stabilita in favoarea minorei, avand in vedere diminuarea venitului cat si dat fiind faptul ca mai are in intretinere un al treilea copil in intretinere.
Deci situatiile sunt distincte, actiunile sunt separate pentru fiecare fiica in parte, deci cu alte cuvinte in dosarul de stabilire pensie majora nu se poate face o recalculare a pensiei surorii sale minore.
Angajati avocat-onorariul acestuia intra in categoria cheltuieli de judecata si acestea pot fi solicitate in temeiul art 274 c.proc.civ.
Multumesc!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura? lelia20052006 lelia20052006 Cum procedez sa primesc pensie alimentara pentru fiica mea, care a implinit 18 ani in luna februarie 2010, data de la care fostul sot(divortati din 2006) nu-mi ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara, copil 18 ani?! ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 3 ani, iar din casnicie au rezultat doi copii (18 ani, respectiv 12 ani) Fiul meu a implini,t in 2 martie, 18 ani. Este elev ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)