Cand preferati sa administrati probe suplimentare care sa ateste clar ca inculpatul minte, in faza de UP sau in faza de cercetare judecatoareasca?
Daca il "tunzi" in faza de cercetare judecatoareasca, ramane cu minciuna de la politie scrisa pe hartie, neavand timp sa mai delibereze alte "fictiuni".
Pe de alta parte sunt multi care zic ca judecatorul doar citeste rechizitoriul facut de procuror,etc si nu mai tine cont de nimic altceva.
Inculpatul va fi reascultat in faza de cercetare judecatoreasca.De cate ori este necesar.Se pot propune noi probe, daca exista mijloace materiale de proba( corpuri delicte), instanta poate dispune prezentarea lor.Judecata se poate si iamana in vederea aducerii de noi probe.
Cat priveste faptul ca judecatorul doar citeste rechizitoriul, nu este asa.Fiindca procesul penal este guvernat de niste principii si orice incalcare a lor conduce la nulitatea actelor facute in acest mod.
De exemplu, principiul nemijlocirii, nemijlocirea dintre judecator si proba este o conditie esentiala a actului de justitie. Aceasta presupune ca judecatorii care fac parte din completul de judecata intr-o anumita cauza sa ia contact direct cu probele, pe de o parte, prin readministrarea probelor care au fost administrate in cursul urmaririi penale si, pe de alta parte, prin posibilitatea administrarii de noi probe.
Deci nu prea e dupa preferinte, ci trebuie urmate anumite reguli.:)
Se tine cont de declaratii si pot fi date noi declaratii.In faza de cercetare judecatoreasca se readministreaza probele din faza de urmarire penala si pot fi propuse noi probe.
Intrebare: daca propun o proba trebuie sa o platesc eu? sau doar expertizele sunt platite de cel care le cere?
Ex: vreau fisa medicala a cuiva. Doctorul meu de familia mi-a zis ca asa ceva nu se poate obtine decat cu hotarare judecatoareasca. Mi-a zis ca procurorul sau politia nu poate cere asa ceva. A dat exemplu ca o firma de asigurari i-a venit cu politia la usa dupa dosarul medical al cuiva (omul era deja mort), si pana nu a venit cu o hartie de la judecator, nu le-a dat-o. Asta inseamna ca anumite probe, cum ar fi fisele medicale (date cu caracter considerat confidential) pot fi solicitate doar in fata unui judecator, sau cum?
Daca cer fisa medicala a cuiva pt. a dovedi ca el minte, fac cerere la judecator, si nu ma costa nimic?
Este foarte important ce se intampla pana in fata judecatorului.
Toata urmarirea si cercetarea penala,trebuie facuta inainte de a se ajunge la judecator,pentru a vea un rechizitoriu ``bun``.
Cercetarea judecatoreasca este de cele mai multe ori anevoioasa pentru infractiuni mici.
Daca nu ai un avocata care sa vprbeasca bine,judecatorul intr-adevar,citeste rechizitoriul.