avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu testament autentic

In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a fi casatoriti.In discutie este un apartament cumparat de catre defunct in anul 1991 dupa ce a divortat de fosta sotie cu care a avut un copil. Intrebarea este ce sanse de castig are fiica decedatului daca va contesta testamentul si daca se deschide succesiunea unde sa se faca la notar sau la judecatorie?
Cel mai recent răspuns: hose , utilizator 09:42, 6 Iunie 2011
Si, mai nou, trebuie tinut seama si de art. 109 alin. (4) Cod proc. civ.
Este inadmisibila dezbaterea succesiunii in instanta daca nu se face dovada procedurii prealabile la notar. Asa ca mergeti intai la notar.
"La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."
Omul a decedat in luna martie 2011 si inca nu s-a facut nimic la notariat.Cine ar trebui sa faca primul pas pentru succesiune :doamna cu testamentul sau fiica decedatului? In caz de neintelegere intre cele doua care este procedura in continuare?Fiica nu a participat la inmormantare ca nu este in tara si acum locuinta este in grija doamnei dar fara alte acte decat testamentul respectiv.Cine va putea face evaluarea apartamentului in cauza?
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
hose, utilizator
Cine stie regulile, castiga! Asadar, sa depuna persoana interesata declaratie de acceptare in 6 luni de la deces,fara sa solicite dezbaterea si sa astepte scurgerea acestui termen....
Cine are interes sa mosteneasca sa mearga la primul notar sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii. Cu putin noroc, il scoate pe celalalt strain de succesiune si culege el tot.
Atentie la termen, 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului). Suma de plata la notar pt aceasta declaratie este modica.
avvalentina a scris:

Cine stie regulile, castiga! Asadar, sa depuna persoana interesata declaratie de acceptare in 6 luni de la deces,fara sa solicite dezbaterea si sa astepte scurgerea acestui termen....


Stimata colega,
Sa nu va suparati pe mine, dar vad ca atentionarea dv. cu privire la cele 6 luni este omniprezenta in topic-urile legate de succesiuni.

Stiti ca de fapt acceptarea succesiunii se poate face si tacit. Mai mult, poate fi facuta si prin act sub semnatura privata, deci apuca-te, succesibilule, si demonstreaza ca data acelui act nu a fost in interiorul celor 6 luni.

Apoi, acesta este un termen de prescriptie si, ca atare, se supune regulilor generale de la materia prescriptiei extinctive: suspendare, intrerupere, repunere in termen etc.
In cazuri speciale, instanta mai poate acorda inca 6 luni de zile, si atentie - nu de cand au expirat primele 6 luni de zile, ci de cand a incetat acea situatie speciala care ar fi impiedicat exercitarea dreptului de optiune succesorala.
Tot in cazuri speciale (mostenirea prin retransmitere), termenul poate fi mai scurt decat cele 6 luni de zile.

Apoi, daca-mi aduc bine aminte, cel putin potrivit anumitor opinii, acest termen nu se aplica in situatia legatului cu titlu particular (ce-i drept, aici avem de a face cu un legat universal).

Mai mult, in speta data, a fost numita ca legatar o persoana care chiar a locuit (si locuieste) in acel apartament, deci vorbim despre o acceptare tacita fara doar si poate, asa ca degeaba se asteapta 6 luni de zile pt. ca legatarul nu poate fi inlaturat de la mostenire in acest caz.

hose a scris:

Pe mine ma intereseaza ce sanse are cea cu testamentul si cum ar putea sa ramana cu apartamentul daca fiica nu a mai fost pe acasa de 21 de ani este in strainatate.

Daca accepta succesiunea, nu are importanta ca nu a mai fost "pe acasa" 21 de ani. Poate solicita reductiunea legatului, pentru ca i s-a incalcat rezerva succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)