avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie/dar manual
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie/dar manual

buna ziua!

am o problema legata de forma donatiilor...
situatia e ceva de genul: mama isi ajuta fiul casatorit cu o suma de bani pentru a-si achizitiona o locuinta. prin transfer bancar ofera fiului 7000eur pentru avansul unei locuinte de 75000eur. in extrasul de cont al mamei, transferul figureaza ca "donatie/dar manual", avand si o chitanta din partea bancii care atesta la explicatii aceasta mentiune.

1.aceasta operatiune este o donatie valabila?
2.aceasta chitanta/acest transfer sunt supuse regimului codului familiei, in sensul ca donatiile nu intra in comunitatea de bunuri a sotilor, ci in partrimoniul exclusiv al donatarului?

va multumesc....
Potrivit art.813 cod civil toate donatiile se fac prin act autentic. Nerespectarea acestei conditii de forma se sanctioneaza cu nulitatea absoluta. Proba existentei donatiei poate fi facuta numai prin inscrisul constatator redactat in forma autentica. Nulitatea donatiei pentru lipsa formei solemne poate fi invocata de orice pers. interesata, chiar de catre instanta, din oficiu.

Prin urmare, trebuie sa mergeti la notar cu documentele de la banca, in vederea redactarii contractului de donatie, pentru a fi luata in considerare donatia facuta de mama, in cazul unui partaj.
Obligatoriu cu actele de la banca la un notar pentru incheierea actului in forma autentica. Donatia facuta in timpul casatoriei doar unuia dintre soti este bun propriu al acelui sot si nu este supusa impartelii.
daca parintii unuia dintre soti au dat o suma de bani ca avans la cumpararea bunului, acesta este bun comun, urmand ca, in cazul unui eventual partaj sa se tina seama de contributia fiecaruia la dobandirea bunuriloe comune.

:offtopic:
Am mai scris o data un mesaj mai lung, dar se pare ca a disparut...
va multumesc pentru raspunsuri!

asadar, daca se neglijeaza formalitatea actului autentic, donatia este nula, iar orice persoana interesata poate cere nulitatea donatiei, urmand a se cere si restituirea sumei de bani. in aceasta situatie bunul intai este supus partajului si apoi fiul este obligat la restituire sau intai din bun este restituita suma si apoi supus bunul partajului? adica din 75000eur intai se dau 7000 eur, iar apoi se imparte sau intai se imparte 37500/37500, apoi fiul, din partea sa restituie donatia?
daca nu sunt motive temeinice de revocare a donatiei atunci nu va faceti griji.
daca mama nu v-o revoca, atunci cine credeti ca o sa va atace donatia? numai ceilalti mostenitori rezervatari ai mamei(daca exista) pot sa atace donatia, dupa ce nu va mai fi ea.
si daca v-o ataca dvs. veti fi obligat sa restituiti cei 7.000 euro daca nu restituiti, veti fi executat mai intai cu bunurile mobile iar daca nu-s suficiente pt. a acoperi suma(putin probabil) atunci se exec. bun. imobile.

av. vasilescu

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Dar manual surpriza ? smeagull smeagull Buna ziua, Am o intrebare teoretica. Speta: parintii unui copil unic (si casatorit) doresc sa ii doneze acestuia, ca bun propriu, o suma mare de bani, cu ... (vezi toată discuția)
Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ... Popu Popu Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar? (vezi toată discuția)