avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie/dar manual
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie/dar manual

buna ziua!

am o problema legata de forma donatiilor...
situatia e ceva de genul: mama isi ajuta fiul casatorit cu o suma de bani pentru a-si achizitiona o locuinta. prin transfer bancar ofera fiului 7000eur pentru avansul unei locuinte de 75000eur. in extrasul de cont al mamei, transferul figureaza ca "donatie/dar manual", avand si o chitanta din partea bancii care atesta la explicatii aceasta mentiune.

1.aceasta operatiune este o donatie valabila?
2.aceasta chitanta/acest transfer sunt supuse regimului codului familiei, in sensul ca donatiile nu intra in comunitatea de bunuri a sotilor, ci in partrimoniul exclusiv al donatarului?

va multumesc....
dar totusi, acea donatie nevalida, folosita ca avans la achizitia imobilului, in eventualitatea unui partaj, va permite fiului sa primeasca o cota mai mare, fiind o dovada informa a contributiei sale?
Nu, fiind lovita de nulitate absoluta, instanta va considera ca acei banii sunt comuni si-i va imparti ca atare ( asta va spuneam in mesajul anterior, de ce e necesar sa mergeti la notar).
Acei bani dati in vederea avansului pentru achizitionarea unei locuinte, chiar daca sub forma unei donatii informale, pot fi luati in considerare ca un partaj de ascendent, facut de parinti in favoarea copilului.
Iar in legatura cu acei bani, ceilalti mostenitori ai parintilor ar putea tine seama in eventualitatea unui partaj succesoral pentru ca fratele care a primit o anumita suma de bani de la parinti, sa primeasca mai putin ulterior.
De ce sa se dea banii inapoi parintilor, doar pentru nerespectarea formei autentice? Este ceva obisnuit ca parintii sa-si ajute copiii cu bani de avans pentru locuinta si sa nu faca act autentic notarial. Banii raman in familie. De ce sa se mai cheltuie la notar. In multe cazuri, nici macar nu se face un inscris doveditor, partile fiind intr-o oarecare imposibilitate morala de preconstituirea a unui inscris... Daca parintii au dat bani copilului cand era mai mic, faceau act autentic? Banii sunt bunuri mobile, dar manual, iar legea nu prevede forma autentica in acest caz:
Art.773 Cod Civil: (1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse acestei dispoziţii donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
Regula generala de drept este transformarea unui act anulabil intr-unul valabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Buna ziua!
Acest fel de gratificare nu poate fi interpretat decat ca un dar oferit sotilor, atata vreme cat a fost facut in timpul casatoriei acestora si NU IN FORMA AUTENTICA.
Daca se dorea ca suma sa ajunga in patrimoniul exclusiv al unuia dintre soti, era necesara incheierea unui contract de donatie in forma autentica, la notariat, conform art. 813 din Codul civil.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Dar manual surpriza ? smeagull smeagull Buna ziua, Am o intrebare teoretica. Speta: parintii unui copil unic (si casatorit) doresc sa ii doneze acestuia, ca bun propriu, o suma mare de bani, cu ... (vezi toată discuția)
Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ... Popu Popu Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar? (vezi toată discuția)