avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptul de a cunoaste adevarul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptul de a cunoaste adevarul

fiul meu a fost gasit spanzurat. s-a intocmit dosar penal iar raspunsul "verbal" dat de organele de ancheta a fost sinucidere.
care este calea legala pt a putea avea acces la dosar?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: dan_mihutiu , utilizator 15:49, 16 Aprilie 2011
s-a dat rezolutie in dosar? puteti face o cerere scrisa sa vedeti dosarul. daca sunteti nemultumit de solutia data de parchet puteti face plangere la prim-procuror impotriva solutiei.
in primul rand condoleante, daca dosarul este inca in faza de cercetare, si dvs nu sunteti persoana de interes, cred ca vi se furnizeaza toate datele relevante dosarului. insa accesul propriu-zis la dosar, cred ca eu ca-l puteti avea dupa ce procurorul emite rezolutia acela este raspunsul oficial care se comunica motivat. daca aveti dubii puteti face plagere in privinta rezolutiei procurorului si in instanta vedeti dosarul la arhiva.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
ContSters201507, utilizator
l-a doua luni dupa inceperea cercetarii am cerut detalii despre stadiul anchetei. raspunsul politiei a fost ca deocamdata cercetarea nu s-a terminat iar in momentul definitivarii dosarului acesta va fi trimis la parchet. stiu doar ca s-au luat doua declaratii (una unui membru al familiei si una fostei prietene), iar dintr-o sursa din cadrul politiei am aflat ca s-a emis rezolutia "sinucidere".
unde trebuie sa solicit dreptul de a vedea dosarul?
la politie sau parchet?
multumesc
impotriva rezolutiei , motivata aveti dreptul sa faceti plangere conform art . 275 C.pp , a carei rezolvare va trebui sa aiba loc in termen de 20 de zile de la primire de catre procuror si se va fi comunica dvs. Daca si acea solutie va va nemultumi , va puteti din nou plange , in temeiul art. 278 C. pp , la instanta. Veti fi citat si vi se va da cuvantul . Daca si solutia celei dea doua plangeri impotriva acelor procurorului va va nemultumi, cea oferita de instanta, veti avea dreptul de a fac recurs .
puteti sa aveti acces la dosar in faza procesuala adik inainte de instanta la arhiva penala insa dupa ce formulati plangere impotriva rezolutiilor.
au un caracter special nepublic cercetarile si actele de la dosar
De acord cu colega, cu o singura exceptie,solutiai nstantei, daca se va ajunge acolo, va fi definitiva , deci fara drept de recurs, conform noilor reglementari.

Alte discuții în legătură

Pot sa-mi vad dosarul aflat la parchet? in temeiul carui articol? jon53 jon53 Ca parte vatamata intr-un dosar penal sunt nemultumut de ordonanta prin care procurorul a dat scoaterea de sub urmarirea penala a faptuitorului. Intrucat ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului jon53 jon53 Va salut! Sunt parte vatamata intr-un dosar penal cu 3 faptuitori pentru amenintare cu moartea si distrugere de bunuri, insulta si calomnie.Am primit ... (vezi toată discuția)
Procedura post-nup, admitere studiere dosar penal caroll caroll Buna ziua. Am solicitat aprobare Parchetului, pentru studierea dosarului de cercetare penala, in care am avut calitatea de parte vatamata, la un an dupa ... (vezi toată discuția)