Buna seara, intentionez sa vand casa parintilor mei si ma intereseaza daca, in calitate de vanzator trebuie sa platesc tva de 24% in momentul vanzarii. Am intrebat atat la notar cat si la agentie si parerile sunt impartite. Pe de o parte unii spun ca trebuie platit pe de alta parte ca nu este cazul deaorece este cladire f veche construita in 1970, din chirpic si bca. Care sunt prevederile clare in acest sens pentru ca nu prea am inteles mare lucru din Codul fiscal. Multumresc anticipat#-o
In primul rand, persoana fizica vanzatoare datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal stabilit de art. 77indice 1 din Codul fiscal. Impozitul reprezinta o cota procentuala din valoarea de vanzare, care nu poate fi mai mica decat valoarea orientativa folosita de notarii publici, diferentiata in functie de perioada de detinere a imobilului (pana la 3 ani inclusiv si peste 3 ani) si de valoarea tranzactiei (pana la 200.000 lei inclusiv si peste aceasta suma). Cazurile in care nu se datoreaza impozitul sunt limitate, fiind prevazute la alin. 2 al art. 77 indice 1 din Codul fiscal (reconstituirea dreptului de proprietate prin legi speciale si donatiile intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti). Impozitul se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului de vanzare-cumparare.
Persoana fizica vanzatoare poate deveni si persoana impozabila in sensul TVA si, implicit, obligata la plata TVA, atunci cand imobilul vandut nu este o locuinta proprietate personala. Situatiile in care persoanele fizice pot intra sub incidenta TVA pentru vanzarile de bunuri imobile sunt explicitate la pct. 3 alin. 1-6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 127 alin. 2 indice 1 din Codul fiscal.
Dar nu e cazul dumneavoastra.