avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Administrator revocat prin AGA - asociat indepartat de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Administrator revocat prin AGA - asociat indepartat de la informatii

Buna ziua ,

Sunt asociat la o societate cu raspundere limitata cu 48 % , alaturi de alte doua persoane 1% si 51% . Timp de un an am fost si administratorul acestei societati alaturi de ceilalti 2 . Acum 1 luna , am fost destituit din functia de administrator prin Hotarare Aga dar nu si de la Registrul Comertului ( fiind nevoie de Act Constitutiv actualizat semnat de catre toti asociatii - eu nu am fost de acord sa semnez) . Tot de atunci mi s-a blocat si accesul la orice informatie cu privire la activitatea societatii . Intre timp ei (1% si 51%) si-au deschis o alta societate , cu acelasi domeniu de activitate la care a transferat mare parte din salariatii societatii la care sunt asociat si de asemenea si contractele comerciale ale acesteia . (Clientul cu monopol persoana juridica straina si asociat majoritar 51% ) . Ce ma invatati sa fac ? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 18:19, 16 Aprilie 2011
florentinamiu86 a scris:

( fiind nevoie de Act Constitutiv actualizat semnat de catre toti asociatii - eu nu am fost de acord sa semnez) .


‘’Articolul 204 din Legea nr. 31/1990 nu mai prevede obligativitatea semnarii de catre toti asociatii a actului modificator si actului constitutiv actualizat (sub sanctiunea nulitatii asa cum se prevede în art. 5 din Legea nr. 31/1990 din titlul II - Constituirea societatilor comerciale), si aceasta pentru ca aceste acte sunt rezultatul hotarârilor adunarilor generale ale asociatilor asa cum se arata în alin. (1) al acestui articol, fiind suficienta semnatura persoanelor mentionate în alin. (4). […]
Deci, în principiu nu este obligatorie depunerea semnaturilor tuturor asociatilor pe actul modificator si textul complet la actului constitutiv întrucât legiuitorul în situatia data nu a mai prevazut o asemenea obligativitate însa nimic nu împiedica pe asociatii sa semneze în totalitate un asemenea act, situatie care face dovada deplina a vointei lor’’.
Curtea de Apel Craiova, decizia nr. 556 /04.06.2008.


florentinamiu86 a scris:

Tot de atunci mi s-a blocat si accesul la orice informatie cu privire la activitatea societatii .


Avand in vedere faptul ca nu s-au indeplinit formalitatile la ORC, dvs aveti in continuare calitatea de administrator al societatii. Prin urmare, in mod firesc, ar trebui sa aveti acces la actele societatii pentru a va desfasura in bune conditii activitatea.
Avand in vedere conduita asociatilor dvs, puteti sa va adresati instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect obligarea paratilor sa va permita accesul la actele societatii (sub sanctiunea aplicarii unei amezi, conform Cod pr. civila).
Sau, pur si simplu, sesizati ANAF sau Garda Financiara sa faca un control.


florentinamiu86 a scris:

Intre timp ei (1% si 51%) si-au deschis o alta societate , cu acelasi domeniu de activitate la care a transferat mare parte din salariatii societatii la care sunt asociat si de asemenea si contractele comerciale ale acesteia . (Clientul cu monopol persoana juridica straina si asociat majoritar 51% ) .


Le transmiteti o notificare prin executor judecatoresc, prin care le atrageti atentia asupra faptului ca incalca :
a) prevederile art. 272 alin. (1) pct. 2 din Legea societatilor comerciale – se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect ;
b) prevederile art. 4 si art. 5, dupa caz, din Legea nr. 11/1991 (Legea privind combaterea concurentei neloiale).

In functie de atitudinea pe care o vor adopta, veti actiona in consecinta.
In completare la ceea ce a scris timi

Trebuie sa cititi actul constitutiv si veti vedea cum se fac modificarile statutare.
Apoi mai trebuie sa aveti in vedere si prevederile din legea 31/1990

Art. 191. - (1) Hotararile asociatilor se iau in adunarea generala.

(2) Prin actul constitutiv se va putea stabili ca votarea se poate face si prin corespondenta.



Art. 192. - (1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.

(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.



Art. 193. - (1) Fiecare parte sociala da dreptul la un vot.

(2) Un asociat nu poate exercita dreptul sau de vot in deliberarile adunarilor asociatilor referitoare la aporturile sale in natura sau la actele juridice incheiate intre ele si societate.

(3) Daca adunarea legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute, adunarea convocata din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti.



Art. 194. - (1) Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:

a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;

b) sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;

c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;

d) sa modifice actul constitutiv.



(2) In acest din urma caz, daca in actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru ca nu este de acord cu modificarile aduse acestuia, se aplica dispozitiile art. 224 si 225.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia in srl lavitahi lavitahi Buna ziua, Doresc sa infiintez un SRL in care vom fi 2 asociati: eu o sa am 80% iar celalalt partener va avea 20 %. M-ar interesa puterea de decizie, adica ... (vezi toată discuția)
Administrator care renunta la functia de administrator MARY ANNA MARY ANNA Buna, Am si eu o intrebare si sper sa gasesc raspuns. Probema este urmatoarea: - un srl care are ca administrator o persoana fizica; intre srl si persoana ... (vezi toată discuția)
Asociere elena3 elena3 Buna seara, Rog pe cineva care este in masura, sa-mi spuna cum trebuie sa procedez in situatia in care intentionez sa ma asociez, intr-o firma deja ... (vezi toată discuția)