avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Golire coloana incalzire, se plateste sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Golire coloana incalzire, se plateste sau nu?

Am vorbit cu diferite persoane si am auzit pareri diferite.
golirea coloanei in timpul iernii se plateste sau nu?
Sau la scurt timp dupa ce se termina perioada de proba din toamna.
Mi s-a spus ca in mod normal nu se plateste din mativ ca:
Umplerea coloanei se face pe retur unde nu exista ceas pentru a se face aerisirea completa a intregii coloane.
Ceasul este pe tur, unde se inregistreaza de la radet tot.

Daca asociatia te pune sa paltesti golirea este normal?
Poti refuza?
ste adevarat ce am sscris? sau am scris prostii?

va intereseaza daca se plateste manopera lucrarii?
bineinteles, nimic nu e gratis, sau... depinde de cine face lucrarea.

va intereseaza daca se plateste apa din instalatie?
bineinteles ca o ve-ti plati daca e inregistrata de contor, daca nu e pe contor... nu stie nimeni...
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
valitinu, utilizator
Manopera normal ca o platesc ca vin cu instalator sa fac asta, nu o fac eu personal.
Dar in conditiile in care colona se umple pe retur unde nu este ceas pentru a se aerisi normal, si blocul plateste turul unde este ceas, are dreptul asociatia sa iti impuna a plati golirea coloanei?

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
ContSters192354, utilizator
Asociatia nu va poate pune sa platiti ceva incert. Pe factura nu vine nicio informatie cu privire la acest consum, deci ar fi o plata pusa, daca nu abuziv, cel putin sub semnul intrebarii ca si cuantum.
Cu atat mai putin daca lucrarea a fost de urgenta sau de stricta necesitate....
Este normal sa se plateasca apa daca se face golirea instalatiei- si trebuie sa va ganditi ca acea apa are inglobata si o anumita cantitate de energie termica. Da, este adevarat ca pe factura initiala NU apare cantitatea de apa pe care furnizorul o tot invarte in circuit inchis prin toata instalatia bloc- punct termic, ci numai cantitatea de energie termica pe care acea apa o transporta in blocul dvs. si care este contorizata. Va mai spun un lucru, daca vreti sa aflati cantitatea de apa care a intrat in bloc pentru o anumita perioada de timp, se poate afla de la contorul electronic (gigacalorimetru) montat in acea cutie de langa bloc (la limita de delimitare a instalatiilor RADET - as. prop.). Este adevarat ca pe noi nu prea ne intereseaza aceasta informatie - cu toate ca ar trebui, in sensul ca de fapt cantitatea de energie termica consumata de imobil este egala cu cantitatea de apa intrata * delta t * k - dar pentru ca gigacalorimetrul face toate aceste calcule, as. prop. nu mai i-a in evidenta si aceste ”amanunte” - insa furnizorul (salariatul care face lectuerarile), noteaza toate ac. informatii, mai ales ca din punctul termic i se da informatia ca pentru perioada xx.xx.xxxx - yy.yy.yyyy a fost necesar ca in instalatia secundara sa fie adaugata o anumita cantitate de apa (apa de adaos). Sigur ca ac. cantitate de apa poate fi si o pierdere in instalatia furnizorului si el trebuie sa i-a masuri de remediere, dar poate fi si o ”interventie” autorizata sau neautorizata in circuitul as. prop. Se poate intampla ca si in instalatia as. prop. sa fie pierderi pe care as. prop. este nevoita sa le remedieze.
Concluzie: in momentul depistarii unui consum de apa de adaos, furnizorul analizeaza cauza pierderii de apa. Daca ac. pierdere este in zona as. prop. (golirea inst. cu sau fara autorizatie - iti face imediat factura si, iaca esti in ordine...
Este adevarat ca incarcarea apei in instalatie se face pe retur, dar acea apa ”vine” de undeva, de undeva unde cineva o contorizeaza si mai apoi platita.
Doamna Elga, urgenta - urgenta si mai ales de stricta necesitate, dar ce nu este in viata urgent si de stricta necesitate? Sigur nu este vina nimanui ca am o umbrela care din cauza vantului prea puternic s-a stricat si atunci am de ales ori cumpar alta umbrela ori o dau la reparat - cine plateste in acest caz? S-au mergem la pravalie si-i spunem mesterului ca, uite din cauza vantului... si el o repara moca! Si cate si mai cate exemple s-ar putea da...
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Adam Grecu, utilizator
Atunci cand pe factura nu vine o informatie speciala cu privire la acea apa, nu vad cum poate justifica administratorul sau cine ii pune in sarcina omului sa plateasca o anumita suma.
Poate administratorul are ceva de impartit cu proprietarul respectiv si-i pune sa plateasca si "pe mama si pe tata". Nici asa....!

Chiar sa fie cantitate de apa, chiar sa fie delta t, chiar sa fie t....pana nu e scris negru pe alb ca aia e suma de plata pentru supliment de apa in instalatie provocat de actiunea respectiva, eu cred ca este cu un mare semn de intrebare si poate foarte usor sa refuze sa o plateasca. De unde stie proprietarul ca administratorul i-a facut socoteala corect?
Stiti la fel de bine ca si mine ca orice suma pusa pe lista de intretinere in contul unui om trebuie justificata cu facturi, cu PV, cu prevederi statutare, cu prevederi legale. Nu putem sa-i cerem cuiva sa plateasca ceva care nu poate fi masurat si justificat.

A, administratorul, presedintele asociatiei, pot judeca si aprecia problema cu pricina si pot aviza o asemenea actiune sau nu. Daca e un moft de schimbare de calorifer sau montare de repartitor in mijlocul iernii, nu se aproba si gata..., dar daca ii curge teava omului si trebuie facuta reparatia...mai stam sa ne uitam daca golim sau nu instalatia?
Plus ca e de datoria conducerii si administratorului, impreuna cu un instalator, sa se gandeasca la o solutie tehnica de a imparti instalatia de incalzire pe tronsoane mai mici, astfel incat la asemenea situatii sa fie pagube cat mai mici si cat mai putina lume afectata.
Am mai discutat despre aceasta problema, daca va amintiti! :)

Alte discuții în legătură

Plata golire instalatie incalzire lilianavz lilianavz Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: in interiorul apartamentului al carei proprietar sunt s-a fisurat o teava orizontala de la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Interventie neautorizata tomasso tomasso S-a constatat acum in debutul lunii Martie ca un proprietar de la parter a patruns in subsolul tehnic al imobilului de 10 etaje si a intervenit la instalatia ... (vezi toată discuția)
Nereguli la indecsi MARAVELA CLAUDIA MARAVELA CLAUDIA buna ziua , am si eu cateva intrebari ,daca stie careva sa-mi raspunda : 1.proprietarii de pe scara blocului au dat la administrator ,indecsi lunari la apa ... (vezi toată discuția)