avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... E-mail-ul este document oficial?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

E-mail-ul este document oficial?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista vreo lege prin care e-mail-ul este considerat document oficial.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Basil , utilizator 20:26, 9 Februarie 2009
Buna ziua,

Eu trebuie sa trimit o imputernicire pentru a ridica o suma de bani, de la o firma de asigurare. imputernicire pentru mine, din partea tatalui si a fratelui meu. acest document este posibil sa il trimit prin email si sa aiba aceeasi valoare? pentru ca vreau sa aunga cat mai repede.

multumesc
Daca aceasta imputernicire exista in forma scrisa puteti scana documentul si apoi sa-l trimiteti prin e-mail, ulterior sa trimiteti actul si prin posta (cu confirmare de primire).
Sa spunem ca avem un email in formatul nume@yahoo.com, fara semnatura electronica.

Poate fi folosit ca mijloc de proba, intr-un proces penal, tinand cont ca de pe o asemenea adresa se considera ca a fost emisa o plangere?

Care sunt optiunile intr-o situatie ca aceasta?
Toate e-mail-urile au semnatura electronica, dar la cele gratuite gen yahoo sau gmail nu poti fi sigur ca datele de identificare sunt corecte... pot avea cont yahoo si sa ma cheme Gica Petrescu dom. in Bucuresti str. Interventiei nr. 8, jud. Viceroy, :)... doar daca se poate dovedi ca un anumit cont de mail este folosit de o anume persoana, chiar daca e pe alt nume, poate constitui proba... cel mai usor de dovedit este la conturile de mail platite ca acolo exista facturi, chitante, contracte etc. ...
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
danandrei a scris:

Sa spunem ca avem un email in formatul nume@yahoo.com, fara semnatura electronica.

Poate fi folosit ca mijloc de proba, intr-un proces penal, tinand cont ca de pe o asemenea adresa se considera ca a fost emisa o plangere?

Care sunt optiunile intr-o situatie ca aceasta?


Potrivit art.6 din Legea nr.455/2001, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Având în vedere că principiul asimilării priveşte şi efectele înscrisului, înseamnă că sunt aplicabile şi dispoziţiile dreptului comun privind înscrisurile sub semnătură privată, art.1176-1178 şi 1182 C.civ., precum şi dispoziţiile art.172 – 178 alin.1 C.proc.civ. relative la administrarea probei prin înscrisuri.

Alte discuții în legătură

Ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ aidu aidu Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Adresa de e-mail sparta, conturi pe hi5, facebook, etc. mistermoney18 mistermoney18 In urma cu 2 ani am cunoscut pe net o fata cu care am avut o relatie, la distanta, aproape un an, dupa care nu ne-am mai inteles si am hotarat ca ar fi mai ... (vezi toată discuția)