avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda contraventionala

Buna seara,
eram cu cineva in masina si o masina de politie rutiera ne-a oprit fara a folosi bastonul reflectorizant. Eu le-am adresat aceasta intrebare iar acesti au sarit aprinsi si m-au scos afara din masina ( eu avand centura pusa ) si m-au dus la sectie si mi-au si dat amenda pentru ca nu am vrut sa ma legitimez. Eu nu am semnat procesul la sectie si le-am scris la observatii ca nu este adevarat ca nu am vrut sa ma legitimez. Intre timp acestia m-au facut cu ou si cu otet. As vrea sa stiu cum as putea sa ii actionez in judecata si bineinteles ce sanse am. Nu mi se pare corect ca cineva care de abia are 20 de ani sa se poarte astfel.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:07, 19 Aprilie 2011
Puteti formula plangere contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie , in termen de 15 zile de la semnarea/primirea la domiciliu a acestuia , la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventie..
Sarcina probatiunii apartine politiei , dar dvs trebuie sa combateti cu probe cele consemnate de agenti in procesul verbal.
Cred ca aici va aparea problema dvs.
Incercati sa solicitati in subsidiarul plangerii dvs inlocuirea masurii amenzii , cu cea a avertismentului conform art.7 din OG nr.2/2001 , motivat de faptul ca sunteti la prima fapta si ca nu ati mai avut pana in prezent probleme cu politia.
Mai jos aveti textul de lege:

ART. 7

(1) Avertismentul constă în atenţionarea contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârşite, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.

(2) Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.

(3) Avertismentul se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune
pentru comportamentul si limbajul abuziv al acestora faceti o petitie (chiar si on line, functioneaza sa stiti mie mi-au raspuns, au declansat o ancheta interna B-) ) la adresa min. adm si internelor : petitii@mira.gov.ro
aici gasiti siteul : [ link extern ]
sacrificati un pic de timp macar sa se stie despre "profesionalismul" alora. poate trag un bilet norocos acum cu reorganizarea:D
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
br_nicku, utilizator
De acord cu dvs , dar eu cred ca problema din start este sa poata dovedi cele afirmate.
poi exista un martor. si pina la urma respectivii indiferent de rezultatul oficial ramin cu niste mentiuni in dosar.
br_nicku a scris:

poi exista un martor. si pina la urma respectivii indiferent de rezultatul oficial ramin cu niste mentiuni in dosar.

Eu consider ca nu este suficienta pedepsirea mai blanda sau mai aspra a unora dintre politistii incompetenti , eu cred ca libertatile si drepturile contraventientului - si el contribuabil - alergatura , timpul pierdut si cheltuiala acestuia conteaza la fel de mult.
Pe de alta parte , depinde de martor si de ce va declara acesta , de multe ori , chiar de curajul de a face aceasta in cel mai sincer mod

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum contest un proces verbal de contraventie? hliviu hliviu Buna ziua. Am primit o amenda si vreau sa o contest, insa nu stiu cum... . As fi recunoscator daca mi-ar da cineva un model sau ceva care sa ma ajute in ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala (14 zile de ingrijiri medicale) tavipanciu tavipanciu buna ziua.dupa cum suna titlul am o nelamurire.in februarie 2010 am fost lovit cu \"capul in gura\" de un sofer care initial era sa dea peste mine pe trecerea ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu si intimidare iosifdanut iosifdanut Buna ziua! Ma aflam in masina personala impreuna cu familia (sotia, cei 2 copii si o cumnata) si am fost oprit in trafic de un echipaj al politiei ... (vezi toată discuția)