Am si eu urmatoarea problema la care va rog sa-mi dati un sfat:
Daca precontractul de vanzare cumparare pentru un apartament nou a fost incheiat in noiembrie 2007, deci dupa ordonanta, si in contract este stipulat clar ca nu se percepe TVA, eu ca si cumparator mai am vreo obligatie de plata a acestui TVA? Vanzatorul, initial PF, intre timp, adica la 1 iunie 2008, s-a declarat PFA (pana la data la care s-a declarat PFA eu am achitat deja 90% din valoare, de fapt au fost achitati prin ordin de plata inca din 2007). Acum imi solicita TVA la toata suma. Este OK?
Este O.K. pentru el nu pentru dvs. Daca in contractul de construire scrie ferm ca pretul nu se va modifica, atunci schimbarea legii nu va priveste pe dvs. Asta teoretic, intrucat daca nu veti achita suma impusa de constructor, nu veti putea intra in posesia locuintei;
Ar mai fi o varianta, actionarea constuctorului in judecata pentru respectarea pretului asumat la semnarea contractului.
Ce sanse credeti ca as avea in instanta? Pe de alta parte, citind ceea ce s-a scris pe forum despre acest subiect, am inteles ca TVA ar fi normal sa se plateasca numai la suma ramasa neachitata pe 2008, de la data la care s-a declarat PFA, ceea ce nu ar fi chiar o problema si nu ar justifica o actiune in instanta. Ar fi legal daca as incerca sa-i propun aceasta varianta? Asta deoarece nici el, vanzatorul, nu stie prea bine cum se va interpreta legea.
Începând cu 1 ianuarie 2008, depunerea cu întârziere a notificării nu va conduce la anularea opţiunii de taxare depuse de vânzător. Trebuie avut însă în vedere că această notificare trebuie transmisă în copie şi cumpărătorului.
Opţiunea de taxare se poate exercita şi numai pentru o parte a acestor bunuri. În cazul acesta, se va înscrie în notificare partea care va fi vândută în regim de taxare, identificată cu exactitate.
În cazul în care opţiunea se exercită de către o persoană impozabilă, care nu a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente bunului ce face obiectul opţiunii, această persoană impozabilă va efectua o ajustare în favoarea sa în conformitate cu prevederile art. 149 din Codul fiscal, dacă bunul se află în cadrul perioadei de ajustare.