avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cum devine " si irevocabila" o hotarire de divort ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cum devine " si irevocabila" o hotarire de divort definitiva?

Va rog, daca imi poate da cineva o solutie...
Am o hotarire de divort pronuntata in iunie 2001 pe care s-a inscris mentiunea definitiva in luna decembrie 2001 cind am si ridicat-o. Prin aceeasi hotarire minorul mi-a fost incredintat. Problema s-a ivit anul acesta cind la iesirea din tara (vacanta in strainatate) la vama mi s-a spus ca hotarirea de divort e doar definitiva nu si irevocabila si ca atare desi minorul este trecut in pasaportul meu trebuie sa prezint si acordul legalizat prin notariat al tatalui. Noroc ca facusem acest lucru la sfatul unei cunostinte care trecuse prin aceasi problema. Oricum mi s-a parut un abuz, i-am aratat vamesului hotarirea , zic domle am divortat de 7 ani, copilul imi e incredintat tot de atunci ce revocare mai poate fi? "nu stiu doamna legea zice definitiva si irevocabila, aveti doar definitiva nu puteti iesi cu minorul".
Acum vrem din nou sa plecam in vacanta, iar trebuie sa-l caut, apoi sa ma rog de tatal copilului, (cu care nu tin legatura si care e mai mult plecat din tara) ca sa pot pleca cu copilul in vacanta?
CUM sa fac hotarirea asta SI IREVOCABILA?
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 10:40, 11 Iulie 2008
Mergeti la instanta de judecata si solicitati sa va puna stampila cu mentiunea definitiva si irevocabila .
Taxa de timbru este de 2 lei si va trebui sa luati si timbru judiciar in valoare de 0,15 lei. Faceti o cerere prin care solicitati legalizarea cu mentiunea definitiva si irevocabila a sentintei civile nr....si o depuneti la registratura judecatoriei unde v-ati judecat, cu copie de pe sentinta de judecata.
Insa pentru a parasi tara eu stiu ca este necesar acordul tataui dat prin declaratie notariala, chiar daca v-a fost incredintat dvs. copilul.
Succes.
Multe multumiri.
legea 248/2005 art. 30 lit c) spune
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
deci daca reusesc sa capat mentiunea asta e perfect. Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
ellena, utilizator
Nu aveti de ce sa nu o capatati, probabil functionarul care v-a legalizat sentinta initial a omis sa faca si mentiunea ca hotararea este ramasa irevocabila.
Daca nu aveti scrisa mentiunea, si irevocabila, nu-i bai. Mergeti la Arhiva si solicitati dosarul, platiti taxa de 2 ron si timbru judicar de 0.15 ron si solicitati sa va legalizeze inca un exemplar, trecand si aceasta mentiune, irevocabila.
In baza legii 248/2005 aveti posibilitatea sa iesiti din tara cu minorul, fara acordul tatalui, doar in baza acelei hot, dar trebuie sa aiba aceea mentune, definitiva si irevocabila. Sfatul meu, faceti mai multe exemplare deoarece n timp poate va mai trebui si plastifiati-le, tocmai pentru a nu se deteriora. Taxa va fi si timbru judiciar , de atate ori de cate vreti sa legalizati Succes!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Obtinerea custodiei definitive si irevocabile deea-alexa deea-alexa Buna seara, Sunt mama unui baietel de 6 ani si jumatate. Am divortat de tatal copilul, in urma cu 5 ani, cand acesta avea un an. In tot acest timp,tatal nu ... (vezi toată discuția)
Hotararea judecatoreasca de divort Simona28 Simona28 Buna ziua, ma numesc Simona, sunt din Timisoara si as vrea daca se poat sa ma lamuriti intr-o problema:sunt divortata de 1 an si 4 luni, fetita mea are 6 ani ... (vezi toată discuția)