avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanta
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanta

Buna!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in baza unui contract de lucrari din anul 2008 cu o primarie, s-a inceput lucrarea respectiva, dar, din lipsa banilor, conform contractului, am sistat lucrarile in 2009. De atunci nu s-a mai lucrat nimic la acel obiectiv. Problema acum incepe. Pentru a instiinta achizitorul in legatura cu suma datorata pentru lucrarile efectuate, s-a emis o factura proforma cu TVA-ul de atunci 19%. Neprimind nici pina azi suma respectiva, ma voi adresa instantei in baza OUG 119/ 2007 ( ordonanta de plata ). Intre timp, TVA-ul s-a facut 24% si nu stiu pe ce suma sa fac cererea pentru ordonanta(exista si o factura cu suma cu noul TVA). Daca o fac pe suma cu TVA 19% e posibil sa ma intrebe judecatorul de ce nu actualizez suma, daca o fac pe suma cu 24%, nu o recunoaste achizitorul. Introducand actiunea in prezent, deci cu noul TVA, dati-mi un sfat, va rog. :(
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dorin_Gabriel , utilizator 09:41, 21 Aprilie 2011
TVA este cea stabilita de lege la data facturarii. Adica, 19%. Nici judecatorul, nici altcineva, nu va putea stabili o lata valoare.

Intereseaza cum este facut contractul! Cu tva inclus sau fara tva? Daca este cu tva inclus, problema intereseaza mai putin deoarece suma de plata este una (tva la data facturii fiscale)! Daca nu este inclus in valoarea lucrarilor, mergeti pe 24. Oricum, factura proforma nu are valoarea unei facturi fiscale, ea putand fi emisa si in valuta, de ex.
Ok, dar in baza acelei proforme, la data respectiva, nu s-a emis o factura finala. Factura s-a emis in 28.02.2011(!!!) cand s-a mai discutat cu achizitorul si i s-a adus la cunostinta ca daca nu achita debitul, vom actiona in instanta. In baza proformei din 2009 nu il putem actiona in instanta.
rtek, un punct de vedere demn de luat in seama. Cheia e, asa cum ati subliniat, in proforma

Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
themis, utilizator
In contract e suma + TVA, dar sistandu-se lucrarea, normal, noi dorim suma care reise din situatia de lucrari din 2009. Daca merg pe TVA 24%, e o suma mult mai mare fata de cea pe care ei o recunosc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata euro gody gody o intreprindere individuala ( care in Romania nu este inregistrata in scopuri de TVA) poate primi o plata in avans de la o firma din UE? Deoarece II nu este ... (vezi toată discuția)
La 5 luni dupa incheierea unui contract de leasing mi se imputa diferenta de tva monicagaciu monicagaciu Buna seara , pe data de 30.06.2010 mi-au fost emise de catre Porsche Leasing ultimele facturi dintr-un contract de leasing cu termen scadent 15 zile ... (vezi toată discuția)
Factura proforma + contract achizitie auto georgerom georgerom Buna seara, Fiind interesat de achizitia unei masini am vizitat mai multi dealeri. La unul dintre ei mi s-a intocmit o factura proforma cu un contract ... (vezi toată discuția)