avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune si drepturile sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune si drepturile sotului supravietuitor

Buna ziua,
Anul acesta pe 5 ianuarie a murit tatal meu. Mama mea a ramas intr-un apartament (in acest aparatament am fost crescuti eu si inca doi frati). Apartamentul respectiv este trecut pe numele ambilor parinti in actele de proprietate.
Parintii mei mai au si doi batranei la tara cu care au incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Contractul a fost incheiat acuma mai bine de 15 ani.
Tatal meu mai are si o Dacia 1410.
Fratii doresc sa o dea afara pe mama din apartament si i-au luat actele de la masina (talonul).
Mama mea doreste sa vanda aceasta masina, dar fratele cel mare refuza sa-i inapoieze talonul. Din aceasta cauza nu putem vinde masina . Cum putem proceda?
Noi nu am facut inca taxa de succesiune. E nevoie si de acordul fratilor pentru efectuarea succesiunii? Cum sa procedez sa o pot pune la adapost pe mama mea sa nu fie data afara din apartament? Cum pot pune capat legal amenintarilor fratilor mei ?
Multumesc anticipat pentru atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:16, 22 Aprilie 2011
Mama are o cota de 1/2 din apartament ca bun propriu. Mai dobandeste 1/4 din restul de 1/2 cu titlu de mostenire. Mai are un drept de abitatie asupra locuintei (apartamentului), daca nu mai are alta locuinta (si apreciez ca nu are, deoarece banuiesc ca acea casa cumparata prin contractul de intretinere este grevata de dreptul de uzufruct al intretinutilor).

Adresati-va unui notar de la ultimul domiciliu al defunctului. Daca fratii vor refuza dezbaterea succesiunii la notar, va veti putea adresa instantei atat pentru dezbaterea succesiunii cat si pentru un eventual partaj prin care sa cereti atribuirea apartamentului mamei dumneavoastra contra unei sulte achitata celorlalti mostenitori. Sunt sigur ca va avea castig de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile copiilor dupa moartea tatalui si drepturile mamei (ramasa in viata). air air Buna ziua, Rog referinte de specialitate privind drepturile copiilor dupa moartea tatalui (biologic) si drepturile mamei (biologice) ramasa in ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Contestare drept abitatie sot supravietuitor danieladam danieladam Buna ziua! Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)