Sa va prezint situatia:
In luna Ianuarie am plecat in strainatate la munca pe baza unui contract semnat pe 4 luni in tara. In contract nu se face referire la faptul ca lucrez in strainate. Se specifica doar ca e pe patru luni, lucru in conditii grele (de santier) ca voi primi un salariu de 1000 lei, lucru 40 de ore pe saptamana (5 zile x 8 ore), am dreptul la concediu.
Realitatea este insa alta:
Muncesc in strainatate, programul de lucru este de 60 ore (6 zile x 10 ore), salariul este de 1000 de euro (pe care ii primesc cu mare intarziere, cam la 3 saptamani dupa perioada de munca), nu am dreptul la concediu si, colac peste pupaza, ma obliga sa lucrez de Invierea Domnului. Am acceptat toate mizeriile dar asta nu am de gand sa accept. Nu pot sa lucrez de Pasti. Punct!
Intrebarea mea este ce pot face in acest sens? Ce ma sfatuiti?
Contractul meu expira peste 3 saptamani, iar ultima plata din contract o voi primi in tara. Pot sa determin angajatorul sa-mi faca plata la zi in data plecarii mele in tara?
Va multumesc pentru raspuns, Domnule Tudorvaleriu.
Dar as vrea totusi sa stiu daca pot sa refuz sa lucrez de Pasti si ce se poarte intampla daca fac acest lucru. Multumesc!
1. Puteti sa refuzati sa lucrati in ziua de Pasti dar s-ar putea sa va astepte o sanctiune din partea angajatorului.
2. Este posibil ca activitatea unitatii dvs. sa necesite a se lucra si in zilele de sarbatoare.
3. Ar fi bine sa aveti o discutie cu seful dvs. si sa-i spuneti ca dvs. nu puteti lucra in ziua de Pasti. S-ar putea sa va inteleaga.
1. Nu aveti cum sa obligati pe angajator sa va faca plata drepturilor salariale in ultima zi de munca.
In cazul in care salariul nu va este platit, atunci aveti posibilitatea de a face o sesizare la ITM si/sau sesizare in instanta.
Aveti grija ca pe c.i.m. este trecut un salariu, dar in realitate vi se plateste altul.
2. Nu prea se vede nerespectarea clauzelor din c.i.m. de catre angajator ... faptul ca va solicita sa fiti prezent la munca in ziua de paste nu constituie o incalcare a clauzelor c.i.m. Dar faptul ca va plateste un alt salariu decat cel stabilit prin c.i.m., constituie o incalcare a legii ...
Adevarat a inviat! Multumesc pentru raspunsuri Domnilor.
Am decis sa raman acasa in ziua de Pasti si sa suport consecintele. Sanctiunea de care vorbiti se poate intinde pana la desfacerea c.i.m.?
Cat despre diferenta de salarizare banuiesc ca figureaza in contabilitatea firmei ca diurna.
Nerespectarea clauzelor cred ca se poate regasi doar la durata de munca (60 de ore/saptamana) si lipsa concediului de odihna.
De asemenea nu am primit niciun stat de plata/adeverinta de salariu. Este necesar sa fac o cerere in scris pentru a le obtine?
Loc de munca
amirasimona
lucrez 10 ore pe zi obligatoriu alfel se desface contractul de munca adica as data afara Precizez ca contractul este de 8 ore zi ce pot sa fac petru a nu fi ... (vezi toată discuția)