Firmele care solicita esalonarea la plata trebuie sa inregistreze datorii la stat mai mari de 1.500 lei. Potrivit reglementarilor emise de Guvern, esalonarea se acorda la cerere, pentru o perioada de cel mult cinci ani, pentru toate obligatiile înscrise în certificatul de atestare fiscala. In cadrul obligatiilor fiscale intra atat taxele, impozitele si contributiile, cat si accesoriile calculate si neachitate, adica dobanzile si penalitatile. Pentru acordarea unei esalonari la plata este necesara îndeplinirea cumulativa a mai multor conditii. Astfel, contribuabilul trebuie sa aiba depuse la Fisc toate declaratiile potrivit vectorului fiscal, sa se afle în dificultate din cauza lipsei temporare de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata in perioada de esalonare. De asemenea, trebuie constituita o garantie materiala, iar firma sa nu fie in insolventa sau in dizolvare.
Amenzile nu pot fi esalonate
Fiscul nu acorda esalonari la plata pentru obligatiile fiscale mai mici de 500 lei în cazul persoanelor fizice si de 1.500 lei în cazul persoanelor juridice. Nu vor fi acordate esalonari nici pentru amenzile de orice fel si nici pentru datoriile care au mai fost esalonate, dar nu s-a respectat graficul de rambursare, si nici pentru datoriile de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar. Cererea de acordare a esalonarii la plata trebuie depusa la registratura Fiscului si trebuie sa cuprinda: datele de identificare a solicitantului, perioada pentru care se solicita esalonarea, exprimata în luni calendaristice, suma pentru care se solicita esalonarea, defalcata pe tipuri de impozite, taxe si contributii. In solicitare trebuie justificata si dificultatea financiara cu care se confrunta firma, iar cererea trebuie insotita de mai multe documente anexate, precum declaratia pe propria raspundere ca firma nu se afla în procedura insolventei sau copia ultimei balante de verificare. Persoanele fizice care solicita esalonare la plata trebuie sa anexeze cererii de acordare registrul-jurnal de încasari si plati sau, dupa caz, acte prin care se dovedesc veniturile pe ultimele sase luni.
Se poate garanta cu bani sau bunuri
Toti cei care solicita esalonari la plata trebuie sa depuna garantii, care vor fi executate de Fisc in cazul nerespectarii graficelor de rambursare. Garantiile se constituie în cel mult 30 zile de la data comunicarii acordului de principiu din partea Fiscului si pot fi: sume de bani aflate in Trezorerie, o scrisoare de garantie bancara, sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sau un contract de ipoteca sau gaj în favoarea organului fiscal. In cazul ipotecarii bunurilor in favoarea ANAF, acestea nu pot sa mai constituie garantie si pentru o alta firma sau persoana fizica. Garantiile trebuie sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent de pana la 40% din sumele esalonate la plata. Potrivit ANAF, nu este nevoie de garantii pentru datoriile de pana la 5 mii de lei in cazul persoanelor fizice si 20 mii de lei in cazul firmelor.
~ final discuție ~