avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si vanzare imobil

Buna ziua.
Am doua intrebari:
1.In urma decesului mamei mele, succesiunea privind apartamentul care apartinea mamei mele (in urma succesiunii dupa parintii ei), a fost impartit 75% eu respectiv 25% tatal meu.E corect?
2. In contextul in care eu beneficiez de o cota de 75% din acel apartament si doresc sa il vand iar tatal meu nu este de acord,exista vreo modalitate legala in care sa poata fi scos la vanzare(bineinteles suma primita pe el fiind impartita in cota parte.)
Va multumesc.
E corect. Bunul era propriu mamei dvs., mostenire de la parintii ei, cotele legale sunt 1/4 sotul supravietuitor si 3/4 descendentii.
Daca el nu e de acord cu vanzarea, singura posibilitate este iesirea din indiviziune, in instanta, prin care solicitati scoaterea la vanzare si impartirea banilor. El poate solicita atribuirea imobilului si plata unei sulte catre dvs.
herbert24 a scris:

2. In contextul in care eu beneficiez de o cota de 75% din acel apartament si doresc sa il vand iar tatal meu nu este de acord,exista vreo modalitate legala in care sa poata fi scos la vanzare(bineinteles suma primita pe el fiind impartita in cota parte.)

Atentie, s-ar putea sa nu beneficiati chiar de 75% (3/4) din apartament.
Daca apartamentul a fost bun comun, atunci doar jumatate din el se afla in masa succesorala, cealalta jumatate aflandu-se deja in proprietatea tatalui dv. ca parte de bun comun, potrivit art. 30 din Codul familiei.

In acest caz, dumneavoastra aveti 3/4 din 1/2 din apartament, adica 3/8, iar tatal are 1/4 din 1/2 din apartament, plus 1/2 din apartament, adica 5/8.
Sau, daca doriti in procente, tatal dv. va avea aproximativ 62% iar dv. 38%.

Desigur, acest lucru nu schimba cu nimic procedura prin care puteti sa-l valorificati, descrisa mai sus de colegul adutescu... insa schimba cuantumul care i se cuvine fiecaruia din pretul vanzarii, respectiv cuantumul sultei cuvenite tatalui dv. in cazul partajului.
este vorba de 75% e asta sunt sigur
Rugaminte.imi puteti clarifica ce este aceea o sulta?
In limbaj comun, sulta este suma de bani care se plateste in cazul unei disproportii de valori, de exemplu in situatia unui act de partaj, daca bunurile din lotul unei persoane sunt de o valoare mai mare decat bunurile din lotul altei persoane(presupunand ca toti copartajantii au drepturi egale - pentru a simplifica exemplul), atunci persoana care are bunuri de valoare mai mica este indreptatita sa primeasca sulta din partea persoanei care are bunuri de o valoare mai mare.

Practic, sulta se acorda pentru partea din drept "neacoperita" cu bunuri (deci, "acoperita", astfel, cu bani).

In situatia in care, in urma partajului, dumneavoastra primiti in lot intregul apartament, iar tatal dv. nu primeste nimic, el trebuie sa primeasca o sulta, adica o suma de bani cu titlu de despagubire, pentru partea sa de 1/4, care a ramas "neacoperita" cu bunuri. Daca ar mai fi existat si alt bun care sa "indestuleze" dreptul tatalui dv., atunci se putea renunta la sulta si dv. ati fi primit in lot apartamentul, iar tatal dv. celalalt bun. Sau, putea exista si sulta, dar de o valoare mai mica.

Pentru a intelege mai exact rolul sultei, sa luam cazul unui contract de schimb: daca bunurile schimbate sunt un doua apartamente cu doua, respectiv trei camere, atunci persoanele care primesc apartamentul cu trei camere trebuie sa dea in schimb apartamentul cu doua camere plus o sulta, ca sa echivaleze valoarea apartamentului cu trei camer.e

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj imobiliar andreea5419 andreea5419 Cel care a obtinut un imobil in urma partajului,poate fi considerat proprietar de drept al acestuia,pana nu achita sulta stabilita de instanta?As vrea si o ... (vezi toată discuția)
Cum se impart bunurile dobandite in comun la un proces de divort? andreeaangheloiu andreeaangheloiu buna ziua!eu si sotul meu suntem casatoriti de 3 ani de zile,dar de ceva vreme nu ne mai putem intelege deloc.Noi am cumparat dupa casatorie o masina,si am ... (vezi toată discuția)
Partaj Cristina0098 Cristina0098 Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi ... (vezi toată discuția)