Buna seara ,va rog frumos ,poate cineva sa-mi spuna daca pot trimite o plangere la Cedo ,numai cu sentinta definitiva ,nu au fost exercitate cai de atac si recurs ,deoarece sentinta a fost data in limba spaniola si nu a fost tradusa sotului meu care se afla arestat in Spania ,iar avocata din oficiu a trecut pe la sot la zece zile dupa ce expirase termenul de recurs .Iar in timpul vizitelor la sot avocata nu a fost indotita de traducator ,sotul nu cunoaste limba spaniola.
Multumesc
Pentru ca o plangere adresata CEDO sa fie admisa,conditia principala consta a fi epuizate toate etapele instantelor nationale
In cazul mentionat de dvs "cu sentinta definitiva nu au fost exercitate cai de atac si recurs ",orice actiune adresata ,nu va fi admisa
Conform art.32. 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începînd cu data deciziei definitive interne.
Deci, in Romania si probabil si in Spania, sentinta este definitiva doar dupa exercitarea cailor de atac ordinare. Pana se judeca apel / recurs, nu este definitiva.
Daca n-a avut timp sa depuna apel si a trecut termenul, studiati daca in Spania nu exista apelul peste termen, corespunzator art. 365 Cod de Procedura Penala (romanesc). Adica sa atace sentinta desi a expirat termenul, motivand ca i s-a comunicat intr-o limba pe care nu o intelege.
Daca nu exista nicio posibilitate de apel si sentinta chiar a ramas definitiva prin neapelare/nerecurare, puteti merge linistita la CEDO, pentru ca se considera ca s-au epuizat caile de atac interne efective. Doar ca la CEDO sunt sanse destul de mici, e mai bine sa contactati un avocat spaniol si sa incercati sa atacati sentinta.
Plangere cedo
maryeta2000
sotul meu este arestat in spania ,a primit sentinta in limba spaniola ,pe care el nu o cunoaste si din aceasta cauza nu a stiut ca are dreptul la recurs ... (vezi toată discuția)
Plangere la cedo
Buna ziua , poate cineva sa ma ajute cu sfaturi ,privind o plangere la CEDO? Pot depune cererea in numele sotului , imi trebuie imputernicire ?Avocat voi avea ... (vezi toată discuția)