avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1419 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Kitsch
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Kitsch

Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu usurinta arta veritabila de oroare. E dificil, pentru ca adeseori suntem tentati sa definim tot ceea ce nu ne place ca fiind kitsch.
Ce caractere ar trebui sa aiba o anumita productie ca sa o definim ca fiind kitsch?
- kitsch-ul nu face niciodata apel la emotie ci la reguli, adica kitsch-ul va respecta cu strictete si cu totul fara sens niste reguli de forma, continut, prezentare, etc.,
- kitsch-ului nu-i veti putea niciodata aduce critici in privinta regulilor, pentru ca kitsch-ul porneste de la ideea gresita ca arta este legata de un set de reguli ce se poat invata, consecinta fiind ca tehnica este absolutizata;
- chiar daca nu face apel la emotie, kitsch-ul face apel la sentiment, fiind un fel de "arta sentimentala".
- kitsch-ul nu numai ca pune forma inaintea fondului ci absolutizeaza forma ignorand fondul.
Primul exemplu de kitsch care-mi vine acum in minte este haiku in limba romana #-o .
1. Haiku este o forma de poezie in japoneza care se caracterizeaza prin:
- suprapunerea a doua idei sau imagini din care macar una este observata direct sau se intampla/apare adesea;
- e compus din 17 mora NU 17 SILABE pentru ca limba japoneza pune mare importanta asupra morei, folosind morele iar nu silabele ca bazaa sistemului fonologic.
- contine o referinta la anotimpuri
2. Kitsch-ul apare din faptul ca un haiku in limba romana va avea 17 silabe chiar daca IN ROMANA acesta regula e o simpla forma fara fond si fara sens. Mora e altceva decat o silaba iar daca in japoneza respectarea regulei 5-7-5 more in cele trei strofe aduce o muzicalitate aparte haiku-lui, in romana devine doar o maimutareala.
Dar, cum spunea prietenul Seneca: " Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla" sa dam cuvantul maestrilor kitsch-ului numit "haiku romanesc"

Primul ghiocel -
Colind bucuroasă pe
Calea Lactee

:O
Am incercat si eu un haiku ceva mai plin de sens si a iesit:
Broasca din balta
Scoate limba roz iar
Musca e papa

:P
Daca ati auzi vreodata de o doina de catanie cantata gatuit in japoneza: "Doina lui Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin" cred ca v-ati sparge de ras. Bun, ati prin ideea, nu-i asa?
Da , dar nu poate fi o "filosofie"
Nu orice discutie sau/si nu orice verzi si uscate aruncate din varful limbii au ceva comun cu filosofia.
nu stiu cata relevanta ar avea ceea ce spun dar totusi voi continua sa scriu ..pt prima oara in viata mea am stat sa citesc mesaj cu mesaj 4 pagini ..recunosc ca m-a atras subiectul intrucat am terminat o facultate de arte.... la fiecare postare de-a voastra mi se nastea cate o intrebare. n-am notat nimic, deci am uitat. ceea ce vreau sa fac este ca vreau sa continui acest subiect punand o alta intrebare ce sigur v-ar instiga la a gandi si da raspunsuri: tot ceea ce face un artist este arta? dar stai...ce este arta? dar artistul? cum putem proba relevanta si adevarul definitiilor din capul nostru? sa spunem ca luam un artist consacrat...picasso ..toata lumea stie de picasso (ar fi tare sa se argumenteze ca a fost un kitschoman, in fond prin argumentele potrivite poti convinge pe oricine de orice) picasso pt diverse sume de bani ..dadea foaia goala semnata,.. deci tot ce a iesit din mainile lui picasso e arta?[editat-cuvinte vulgare] deci revenim in paralel cu ideea de kitsch ... daca eu pictez un buchet cu flori si il pun sub semnatura lui picasso, ce raspuns imi dati? voi fara sa stiti adevaratul autor ...poate nici nu va place picasso ..zic asa...orice alt artist pe care voi il considerati artist
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
Buna dimineata

Ce este arta ?E emotia cuiva , iar acea persoana dispune de mijloace cu care poate materializa si mai apoi, impartasi , acea emotie- asta din punctul de vedere al creatorului .

Apoi, din punctul de vedere al consumatorului, este emotia creatorului, preluata si traita intr-o experienta personala .

Probabil ca un chritic de arta nesincer cu sine , ar putea sa fie coplesit de un tablou al lui Picasso facut cu mijloacele descrise mai sus , si sa considere ca da, este un mesaj in acel tablou care thranscede si thranspune .... bla...bla ...bla , dar consumatorii de rand ar cataloga opera drept o porcarie sau , vorba englezului, shit!

Probabil ca vreun colectionar or vreun muzeu ar plati o avere pe acel tablou , lumea s-ar buluci sa-l vada dar ma intreb care sa fie mesajul transmis ?
(privind prin prisma definitiei pe care am incercat sa o formulez la inceputul interventiei mele ).

De Mantzonni nu am auzit .
In schimb am auzit de Manzoni (cred ca la el va referiti, totusi )care cu siguranta , a glumit.Ce a facut Manzoni , sa zicem ca e apreciat ca fiind arta pentru ca a fost primul care a ales acea forma de exprimare . Dar un al doilea Manzoni ,daca ar face la fel , cu siguranta ar fi pus la zid de intreaga comunitate artistica .

Daca acel buchet de flori pus sub semnatura lui Picasso mi-ar placea , as zice ca imi place , n-as zice ca e arta .
Daca acel buchet de flori nu mi-ar placea , as zice ca nu imi place , nu ca Picasso nu este artist .

Prin urmare , parerea mea este ca in acest domeniu , al artelor , criteriul subiectiv este cel care predomina .
Nu cred ca ma poate convinge cineva ,oricat de stiintific , tehnic etc ar argumenta , ca o opera este arta daca mie nu imi transmite nimic sau sentimentul transmis este unul neplacut .

Dupa cum si un desen de copil care transmite o emotie , desi nu este arta , din punctul meu de vedere poate fi ...
:coffee:

@livedreams: ahoi!

Am scris prin pagina a doua sub titlul "kitsch-ul academic" parerea mea despre publicarea unor creatii ale lui Nichita Stanescu facute in momentele in care n-ar fi trebui sa faca poezie, despre postumele lui Eminescu publicate de zeloti in volumele destinate publicului larg si despre asasinarea filosofica a lui Petre Tutea de catre Gabriel Liiceanu.
Exagerand pentru a scoate in evidenta ideea principala ma gandesc ca daca Picasso - care mie nu-mi place; il prefer pe Henri Rousseau :secret: - ar fi mazgalit cateva graffiti prin closete fiecare ar fi valorat probabil cate un Rolls-Royce.
Creatiile lui Piero Manzoni nu sunt kitsch, insa nu pentru ca ar avea valoare artistica traditionala. Eu definesc arta ca fiind mijlocul prin care comunicam emotional, lucru imposibil de facut prin alte mijloace, iar valoarea artistica a creatiei lui Piero Manzoni e data de hohotul de ras care te cuprinde in fata cutiei in care se presupune ca ar fi excremente de artist ori in fata balonului cu rasuflare de artist. Manzoni parodiaza. Umpland un balon cu rasuflare de artist ori o cutie cu excremente de artist si expunandu-le ca arta :stunned: O, Doamne! Impostura e atat de grosolana incat stareste rasul.
Kitschul, de orice fel ar fi, este tot impostura insa una care incearca sa treaca neobservata. Kitschul - am mai scris asta - incearca sa pozeze in arta.
Nu conteaza ce desenezi sub semnatura lui Picasso ci conteaza daca acel desen sau combinatia semnatura-desen au capacitatea de a starni surpriza estetica si de a comunica emotia.
@livedreams a scris

cum putem proba relevanta si adevarul definitiilor din capul nostru?


@magda staicu a scris

din punctul de vedere al consumatorului, este emotia creatorului, preluata si traita intr-o experienta personala


:hm:Tocmai aici e marea dilema! Si atunci spun: trebuie sa revenim la factorul educatie. E singura care ne poate salva de aberatii, elucubratii (vorba Cristinei),
de mojicie, de circ.

Apropos de ''circ''...oare de ce nu-mi place?

Imi place maniera in care a fost postat topicul ''KITSCH'' (atat!!!)

:luck:



Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)