instantele noastre de judecata ma lasa din nou fara cuvinte....
am pierdut un proces (litigiu de munca)...si am primit o notificare sa platim (avand anexata sentinta investita cu formula executorie) ...problema e ca noi nu am primit sentinta civila (nu ne a fost comunicata) si nu am putut face recurs in termenul de 10 zile....intreband pe cei care se ocupa de comunicari....mi s a raspuns ...”si care i problema ca nu vi s a comunicat??””
e normal asa???
intrebarea mea este : daca mergem la instanta si luam sentinta....mai putem face recurs????
Puteti cere sa fiti repusi in termenul de recurs si sa declarati recurs in termen de 15 zile de cand ati semnat de primirea acesteia, la registratura.
In litigiile de munca, daca s-a dispus cu privire la plata salariilor, sau a altor sume de bani, hotararea este executorie de drept.
Art. 278 Cod procedura civila:
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
2. despagubiri pentru accidente de munca;
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale; 31. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice;
4. reparatii grabnice;
5. punerea sau ridicarea pecetilor ori facerea inventarului;
6. pricini privitoare la posesiune, numai in ce priveste posesiunea;
7. in cazul prevazut de art. 270;
8. in orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.
ok...multumesc...
am inteles ca aceste hotarari sunt executorii de drept...dar....odata ce mi se da posibilitatea de a face recurs.....trebuie sa profit de ea...nu?
pt ca nu ar fi primul caz in care instantele se pronunta diferit in recurs...apel....
Conform art. 103 C. proc. civ., „Neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea, afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei”.
În aplicarea art. 103 C. proc. civ., se poate reţine că cererea de repunere în termen este un incident procedural asupra căruia se pronunţă instanţa competenţă să soluţioneze calea de atac.
În condiţiile C. proc. civ., decăderea nu operează atunci când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei să săvârşească actul de procedură în termen. Numai in acest caz se poate formula cerere de repunere in termenul de recurs.
buun.....dar daca nu mi a fost comunicata sentinta, poate fi vorba de o decadere a dreptului de a formula recurs?????
un model de cerere de repunere in termen aveti???
Daca aveti numarul de dosar, sau stiti cand s-a pronuntat hotararea, mergeti la registratura, solicitati dosarul si ridicati un exemplar de pe hotarare si semanti de primire. Hotararea vi se considera comunicata cu data semanarii ridicarii acelui exemplar. Declarati recurs impotriva hotararii si aratati motivele de nemultumire...
De obicei, hotararea se comunica la adresa indicata de dumneavoastra. daca nu va gaseste postasul, lasa citatia, sau hotararea in cutia postala.
Vorbiti cu postasul daca aveti nemultumiri in privinta modului in care primit corespondenta, sau faceti reclamatie la Posta cu nu ati primit anumite acte.
Alte discuții în legătură
Nu am primit hotararea
dutzu
salut
am si eu o problema
sunt in litigiu cu fostul angajator pt concediere, am pierdut procesul, sentinta s-a dat pe 17.10.2008.
azi am aflat(avocata mea ... (vezi toată discuția)
Recurs
Liulica Gina
Buna ziua!
Va rog un sfat. Sunt intr-un proces civil legat de un teren, eu impreuna cu vecinul meu G, impotriva lui RAD, de la care am cumparat terenul. ... (vezi toată discuția)