avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se intampla cu aplicatia la plecarea mea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se intampla cu aplicatia la plecarea mea

Buna ziua,

Ma bucur ca exista un astfel de forum ! As avea mare nevoie de un sfat, nu cunosc nici un avocat si nu stiu de unde sa incep sa caut o solutie... !
Sper ca am postat la categoria potrivita.

Ca sa incep cu inceputul, am facut o aplicatie la firma la care lucrez, jumate in timpul meu liber, jumate in timpul programului. Nu mi-a cerut-o firma, dar am discutat ca ar fi foarte folositoare si toata lumea a fost de acord.
Mi s-au promis niste bani inainte sa incep, dar cand eram pe la jumatate si am cerut o parte din bani, am fost amanat... Pana la urma am terminat aplicatia si tot nu am primit nimic !
Am terminat-o pentru ca ne este de mare ajutor si ne usureaza munca. Eu sunt singurul care a lucrat la ea si doar eu am sursa. Sugestiile si imbunatatirile le-am primit verbal, de la toti colegii.

Acum, in momentul in care voi pleca de la firma, nu am de gand sa las sursa. Aplicatia va fi perfect functionala, DAR daca intervin modificari de retea, sau se schimba calculatorul pe care functioneaza aplicatia, etc, aplicatia nu va mai functiona si nimeni nu va putea sa o repare, pentru ca doar eu am sursa !

Si acum vine intrebarea : este posibil sa fiu dat in judecata sa mi se ceara sa le dau sursa ? Considerand ca am lucrat si in timpul serviciului ?
Si a doua intrebare : in cel mai rau caz, daca sunt fortat sa dau sursa si dezpagubiri, iar eu le dau sursa, dar nu vreau sa platesc dezpagubirile, care e cel mai rau lucru care se poate intampla ?

Repet, nu am primit nici un ban, nu am semnat nici un fel de contract, aplicatia nu exista in nici un act legal, toate discutiile au fost verbale.

Situatia mea este : stau cu chirie intr-un oras, parintii mei au o casa in alt oras dar este proprietatea lor, nu a mea, nu am bunuri de mare valoare (am telefon mobil, laptop, un aparat foto... ar putea sa imi fie confiscate ??).
Nu imi permit sa platesc un avocat pentru ca sunt platit foarte prost.

Orice sfat imi este de folos, va multumesc pentru timpul dumneavoastra !
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
inemin, utilizator
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 21:35, 26 Aprilie 2011
Nu se intelege mare lucrui din ce ai povestit. Daca acea firma iti datoreaza bani pentru un serviciu, ii faci notificare scrisa si o dai in judecata pentru pretentii .Dovezi:martori si inscrisuri -corespondenta mail .In rest , neexistand un contract scris nu vad cum ar putea acea firma sa-ti ceara socoteala . Daca datorezi bani ,insolvabilul nu pateste nimic .
În cazul dvs. este aplicabil articolul 74 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe:
Articolul 74
În lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai mulți angajați în exercitarea atribuțiilor de serviciu ori după instrucțiunile celui care angajează, aparțin acestuia din urmă.


Enumerarea drepturilor patrimoniale de autor este făcută la articolele 13 și 73 din lege (ex. dreptul de a autoriza sau interzice reproducerea, traducerea, distribuirea operei).

Cum legea protejează programele pentru calculator, indiferent de expresie (i.e. cod-sursă, cod-obiect, materialul de concepție pregătitor, manuale) angajatorul ar putea să vă solicite predarea codului-sursă, ca expresie a aplicației pentru care are drepturi patrimoniale de autor. Totuși, ca autor, puteți invoca „dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod și când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimți la utilizarea operei de către alții” (articolul 12), în speță, să permiteți utilizarea operei în forma compilată, fără a consimți însă la predarea codului-sursă.

Tot ca autor, păstrați drepturi morale asupra operei:

Articolul 10
Autorul unei opere are următoarele drepturi morale:
e) dreptul de a retracta opera, despăgubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciați prin exercitarea retractării.

Articolul 11
(1) Drepturile morale nu pot face obiectul vreunei renunțări sau înstrăinări.


Pentru a evita hățișul legii dreptului de autor, care într-un loc vă dă drepturi, iar în altul vă ia - lăsând bulevarde pentru tot felul de interpretări, păstrați o relație amiabilă cu angajatorul, evitați subiectul predării codului-sursă (eventual, amânați după exact aceeași rețetă pe care a folosit-o și angajatorul când a promis că vă plătește) și faceți aplicația ceva mai portabilă (de pildă, prin „de-hardcodare” și expunerea configurației - în interfața grafică/registry, într-un .ini sau .xml etc. - astfel încât să poată fi schimbate ușor setările de rețea).

Referință
Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe - [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim iulian901 iulian901 Buna ziua, Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea). Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)