avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un post national de televiziune difuzeaza un reportaj ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un post national de televiziune difuzeaza un reportaj trunchiat

Buna seara

Am foarte mare nevoie de indrumarile si de sfaturile dvs.
Pe scurt: un post national de televiziune da la stirile de seara un reportaj in care o persoana este acuzata de alta persoana ca a fost batuta, alergata, impuscata.... in realitate nu s-a intamplat chiar asa (acea persoana doar a fost alungata dupa o proprietate). Se ia un mini interviu acuzatorului, isi mai dau cu parerea vreo doua persoane care nu au fost de fata, dar "acuzatului" nu i se cere nici o parere; pe post este prezentat ca balaurul cu sapte capete. Ce drepturi are acest "acuzat" in aceasta privinta? Ce ar trebui el sa faca in acest moment?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:45, 27 Aprilie 2011
Cel acuzat nu trebuie sa faca nimic daca nu exista probe care sa sustina acele acuzatii la adresa lui.Daca insa ii vor fi prezentate probe, el va putea veni cu contraprobe.Si oricum, el se bucura de prezumtia de nevinovatie pana la momentul final al procesului, cand se va da o hotarare definitiva, ori poate, neexistand probe, nici nu va avea loc si judecata , ci va fi scos de sub urmarirea penala.
Multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza mai mult latura "televizata"; pana sa hotarasca justitia cine, cat si de ce este vinovat... televiziunea deja a dat un reportaj cu acuzatiile si vinovatii serviti pe tava. Nici vorba de impartialitate! Ma intreseaza cum isi poate apara un om drepturile in fata asa ziselor "subiecte de senzatie".
”Acuzatul” poate cere rectificarea erorilor...

Copiat din Codul Deontologic Unic (al jurnalistilor)

7. Rectificarea erorilor
7.1. Jurnalistul are datoria de a corecta cu promptitudine orice eroare semnificativă
apărută în materialele publicate.
7.2. Dreptul la replică se acordă atunci când cererea este apreciată ca fiind
îndreptăţită şi rezonabilă. Dreptul la replică se publică în condiţii similare cu materialul
jurnalistic vizat, în cel mai scurt timp posibil. Dreptul la replică poate fi solicitat în
termen de 30 de zile calendaristice de la apariţia produsului jurnalistic.
Sunt consternata!...
Adica un reporter are dreptul ca intr-o emisiune de stiri, la nivel national, sa zica despre mine ca sunt Jack Spintecatoru' iar eu am la dispozitie 30 de zile sa zic ca nu-i asa??? Ba, mai mult, avand in vedere ca este vorba de o televiziune si, potrivit gandirii unora ce se zice la tv este litera de lege, va trebui sa aduc si dovezi ca nu sunt Jack Spintecatoru'??? Iar intre timp toata familia mea are de suferit si toate cunostintele mele se intreaba cine sunt de fapt.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Lulica, utilizator
Lulica, cele 30 de zile permit celui care se considera lezat sa ceara dreptul la replica. Altfel spus: persoana care se considera lezata poate cere imediat dreptul la replica... dar o poate face intr-un interval – sa zic asa - de 30 de zile (adica, se acorda un anumit timp pentru a depune cererea: acum, imediat, sau... in intervalul celor 30 de zile, oricand)

Nu trebuie sa dovediti jurnalistului ca nu sunteti Spintecatorul... Cererea se poate considera intemeiata deoarece s-a expus numai ”parerea” presupusei victime – materialul difuzat este dovada ca jurnalistul n-a fost tocmai... impartial...

Reporterii nu are dreptul de a face multe, dar unii o fac... :(

Exista ”parghii” dar... ce folos... ar fi unii tentati sa spuna (si nu fara temei)... Dar, chiar si mai tarziu, e bine ca se indreapta ceea ce este de indreptat...

Partea cu ”a zis la TV, deci e adevarat” e trista, dar reala... Dovada ca prea multi se considera ”informati” luand de buna o informatie oferita de o... persoana (fie aceasta chiar jurnalist) fara a mai cauta sa si verifice, prin alte surse...

Inca ceva: nu va imaginati ca ”acuzatul” nu va intampina greutati cand isi va cere dreptul la replica... Aproape sigur se va incerca tergiversarea... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tv - imagini difuzate fara acordul meu tavvo tavvo cineva m-a convins sa dau un intrviu in fata camerei.nu un reporter insa. imaginile au ajuns la tv si difuzate insa fara acordul meu. pot face ceva in ... (vezi toată discuția)
Filmat fara acordul persoanei la sala de fitness rita&victor rita&victor Am fost la sala de forta. Am alergat pe banda, cand au venit niste reporteri de la un post de tv local si au inceput sa fimeze sala, inclusiv pe mine ... (vezi toată discuția)
Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca Radu Gabrian Radu Gabrian De mult timp in mass-media romaneasca si-au facut aparitia \"personaje\" care scriu sau \"emit\" pe anumite posturi de televiziune , unele cu acoperire ... (vezi toată discuția)