AVLIL a scris:
... ai dreptate, nivelul este scazut, pot da exemple din toate zonele profesionale, nu numai juridice... Ce sa spun? Ca ne trimitem adolescentii la scoala si aflam ca un prof s-a indragostit si culcat cu pruncul nostru?... :O
...sau ca i-a tras o palma profesoarei de i-au sarit ochelarii si directorul a sanctionat profesoara, ca pruncul e prunc al unei familii cu "dare de mana".
Dar asta vine din acea lipsa de raspundere, de asumare a responsabilitati, indiferent de ce face si zice "vecinul, colegul, un prieten"... Constiinta propriei valori exista in noi si de cate ori cineva afirma ca e prea bun pentru meseria X sau examenul Y, aceasta responsabilitate nu pare a fi asumata.
Societatea noastra are modele de succes. Aceste modele de succes nu au dat seama de actiunile lor iresponsabile si nici nu exista semne ca vor da.
Educatia si invatarea prin "pompare in scoala" e o gogorita. Adevarata educatie este puterea exemplului parintilor, rudelor, cunostiintelor, "mai marilor" care sunt in pozitii de "demnitari" si ca oameni "de afaceri". Ce sa-i spuna profesorul elevului sau studentului despre onoare, cinste, profesionalism , omenie cand el vede in jur ca societatea "loveste" cu putere niste bieti rataciti saraci "lipiti", care mai cred in asemenea valori si promoveaza pe toate canalele mass-media nonvaloarea si show-rile cu "iz de mahala" sau ca oameni cu clare si grave probleme cu legea se joaca mereu si mereu de-a "uite popa nu e popa" si dau declaratii publice nonsalante ca "nici usturoi nu au mancat nici..." si ca "dusmanii lor" le aduc grave prejudicii imaginii lor publice.
Credinta ca suntem mai buni nu ajuta pe nimeni...
Credinta ca putem deveni mai buni ajuta pe toata lumea.
Mai bine ne-am asuma ca suntem o tara saraca in care educatia are multe de recuperat, atunci intelegem de ce exista slaba pregatire atat profesionala cat si a constiintelor...
Tara aceasta este bogata in resurse ( umane si materiale ) dar saraca in acest moment in oameni responsabili la nivele nepermis de ridicate.
... daca toti cei capabili ar pleca in lume, la ce progres crezi ca ar ajuta asta? Ca tocmai, fuga de la munca de a ridica sistemul, de a lupta cu el pe alocuri, asta duce la declin...
Plecarea in lume a profesionistilor spre oferte mai tentante, adanceste tensiunile economice interregionale si pune in grav pericol echilibrul economic mondial.
Nimeni nu poate lupta cu un sistem. Se poate doar implica in angrenajele lui si poate incerca in masura in care este lasat sa o faca sa ii aduca imbunatatiri. Orice sistem are o istorie si un trend.
Cine poate schimba un trend social ?
Eventual un geniu dar geniile se nasc odata la cateva sute de ani.