Am o problema legata de parintii mei care au divortat dar inca nu s-a facut partajul. As dori sa stiu daca persoana care depune cererea de partaj trebuie sa depuna si o anumita suma de bani reprezentand un x% din valoarea bunurilor partajate. Parintii mei detin un apartament in Buc si o casa la tara, construita in timpul casatoriei, ridicata pe terenul bunicului meu din partea tatalui. Proprietatea a fost vanduta de bunicul, parintilor mei, prin act de vanzare cumparare. Nici unul dintre parintii mei nu poate demonstra cu acte ca in cele doua case au intrat doar banii unuia dintre soti (poate doar cu martori mincinosi cum a mai facut pana acum).
Imi puteti explica cum decurge tot acest proces atunci cand partajul nu este voluntar?
Va multumesc anticipat.
Art. 2. - (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:*
a) pana la valoarea de 39,00 lei - 2 lei
b) intre 39,01 lei si 388,00 lei - 2 lei + 10% pentru ce depaseste 39 lei
c) intre 388,01 lei si 3.879,00 lei - 37 lei + 8% pentru ce depaseste 388 lei
d) intre 3.879,01 lei si 19.395,80 lei - 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei
e) intre 19.395,01 lei si 38.790,00 lei - 1.247 lei + 4% pentru ce depaseste 19.395 lei
f) intre 38.790,01 lei si 193.948,00 lei - 2.023 lei + 2% pentru ce depaseste 38.790 lei g) peste 193.948,00 lei - 5.126 lei + 1% pentru ce depaseste 193.948 lei
faceti cererea de partaj, o timbrati dupa calculele din art. de mai sus si cu un timbru judiciar de 0,3 lei dar nu veti gasi decat timbre de 1 leu...oricum...
casele daca au fost vandute de bunici, parintilor dvs. atunci pt. parintii dvs. sunt bunuri comune deci parte in cote egale. aici poate avea loc tranzactia daca sunt 2 case.
cu chitante doveditoare puuteti spune in instanta care dintre cei 2 parinti au contribuit mai mult, intarind sustinerea si cu dovada venitului. de ex. x a contribuit mai mult decat sotul sau y deoarece x avea venituri mult mai mari asa cum putem dovedi.
Buna ziua!
In timpul casatoriei exista comunitatea de bunuri. Acest lucru inseamna ca si banii sunt tot comuni. De aici tragem concluzia ca nu exista "banii unuia dintre soti".
Mai clar: sotul castiga un salariu, el devine automat bun comun al sau si al sotiei sale. Sotia cumpara in timpul casatoriei o masina din salariul sau, ea devine bun comun al ambilor soti.
Partajul decurge astfel:
-Se introduce o cerere de chemare in judecata la instanta prin care se solicita partajarea bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei.
-Se propune ca metoda de iesire din indiviziune una din cele 3 existente:
1. bunurile se duc la unul dintre sot, care ii achita celuilalt jumatate din valoarea lor, in bani
2. bunurile se impart intre soti, daca este posibil. Daca nu este posibila formarea a doua loturi perfect egale, se plateste o sulta de catre cel care a luat lotul mai valoros catre cel care a luat lotul mai putin valoros.
3. daca un este posibila partajarea in niciuna dintre formele de mai sus, se vand bunurile si se impart banii rezultati.
Atentie! Daca se ajunge la vanzarea bunurilor, este recomandat sa le vanda direct sotii la un cumparator pe care il vor alege dansii. Numai asa veti putea obtine pretul pietei, care este intotdeauna mai mare decat pretul rezultat in urma unei evaluari in cazul vanzarii la licitatie, printr-un executor.
Daca se doreste partajarea conform cotelor legale de 50%-50%, nu se plateste o taxa sub forma unui procent din valoarea bunurilor, ci o suma fixa de 19 lei. (art. 3, lit. c din Lg. 146 din 1997 actualizata).
Se plateste sub forma de procent numai in cazul in care unul dintre soti solicita sa i se atribuie o cota mai mare din valoarea bunurilor. Spre exemplu 70%-30%.
Aceasta deoarece actiunea nu va mai avea ca si capat de cerere doar partajul, ci si o reventicare de procent suplimentar fata de cel de 50% pe care il recunoaste legea.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Proces de partaj
sabina492005
Buna ziua,
Ma numesc Ghisa Elisabeta.
Anul acesta in martie am incheiat divortul cu fostul meu sot.In legatura cu partajul m-a tot amanat ca imi da cat i-am ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj
lylo
Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste explicatii pe tema unui partaj destul de complicat. X si Y se casatoresc si se muta impreuna la parintii lui ... (vezi toată discuția)