avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

dac cer in instanta program vizita minor si imi angajez un avocat pota sa cer si cheltuieli de judecata de la fosta sotie?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:59, 28 Aprilie 2011
Puteti solutiona acest aspect si pe calea medierii in conformitate cu legea 192/2006. Mediatorul cheama partile la sedinta de mediere iar daca partile ajung la o concluzie cu privire la cauza pentru care s-au prezentat se poate incheia un Acord de mediere pe baza caruia instanta va da o hotarare fara sa mai cheme partile la termene de judecata, etc. Pentru procedura medierii puteti solicita o informare gratuita de la orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor pe care-l gasiti pe pagina www.cmediere.ro
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
Daca se ajunge cu un proce in instanta , cheltuielile de judecata ocazionate de proces ,vor fi restituite de instanta in conformitate cu disp art.274-277 c.pr.civ,dupa cum urmeaza:


1.Cheltuielile de judecata nu se acorda din oficiu, ci numai la solicitarea partii interesate, solicitare care poate fi facuta si mai tarziu, cu prilejul dezbaterii cauzei in fond;
2. Cheltuielile de judecata se pot obtine si prin introducerea unei actiuni separate in pretentii,conf. art.998 si urm. c.civ.
3.Cheltuielile de judecata nu sunt imputabile partii parate care a recunoscut creanta/dreptul reclamantului si care n-a fost pus in intarziere. Nu se cumuleaza cele doua principii ale sanctiunii la plata cheltuielilor: culpa partii si acoperirea prejudiciului partii castigatoare
4.Cheltuielile de judecata se pot si compensa – art.276: cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte.
5.Cheltuielile de judecata se platesc de fiecare parte in litigiile a caror rezolvare profita deopotriva partilor – partaj, divort cu intelegere, granituire, etc.
-6.Cheltuielile de judecata se stabilesc printr-o hotarare, in care se vor regasi si mentiuni privitoare la modul de lichidare a cheltuielilor de judecata .
7.Cheltuielile de judecata se stabilesc printr-o incheiere daca reclamantul renunta la actiune, iar renuntarea intervine dupa comunicarea cererii de chemare in judecata .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la o cerere de renuntare la falimentul unui srlr iarina_73 iarina_73 Buna seara! As avea o intrebare. Am facut o cerere de renuntare la o actiune de CERERE DESCHIDERE FALIMENT IMPOTRIVA UNEI SOCIETATI COMERCIALE. Azi mi-a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)
Acord intre persoana fizica si companie amivea amivea Buna ziua, ajutati-ma si pe mine va rog cu un raspuns. Se da urmatoarea situatie: client nemultumit de serviciile unei companie. Se ajunge la un acord, ... (vezi toată discuția)