Puteti solutiona acest aspect si pe calea medierii in conformitate cu legea 192/2006. Mediatorul cheama partile la sedinta de mediere iar daca partile ajung la o concluzie cu privire la cauza pentru care s-au prezentat se poate incheia un Acord de mediere pe baza caruia instanta va da o hotarare fara sa mai cheme partile la termene de judecata, etc. Pentru procedura medierii puteti solicita o informare gratuita de la orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor pe care-l gasiti pe pagina www.cmediere.ro
Daca se ajunge cu un proce in instanta , cheltuielile de judecata ocazionate de proces ,vor fi restituite de instanta in conformitate cu disp art.274-277 c.pr.civ,dupa cum urmeaza:
1.Cheltuielile de judecata nu se acorda din oficiu, ci numai la solicitarea partii interesate, solicitare care poate fi facuta si mai tarziu, cu prilejul dezbaterii cauzei in fond;
2. Cheltuielile de judecata se pot obtine si prin introducerea unei actiuni separate in pretentii,conf. art.998 si urm. c.civ.
3.Cheltuielile de judecata nu sunt imputabile partii parate care a recunoscut creanta/dreptul reclamantului si care n-a fost pus in intarziere. Nu se cumuleaza cele doua principii ale sanctiunii la plata cheltuielilor: culpa partii si acoperirea prejudiciului partii castigatoare
4.Cheltuielile de judecata se pot si compensa – art.276: cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte.
5.Cheltuielile de judecata se platesc de fiecare parte in litigiile a caror rezolvare profita deopotriva partilor – partaj, divort cu intelegere, granituire, etc.
-6.Cheltuielile de judecata se stabilesc printr-o hotarare, in care se vor regasi si mentiuni privitoare la modul de lichidare a cheltuielilor de judecata .
7.Cheltuielile de judecata se stabilesc printr-o incheiere daca reclamantul renunta la actiune, iar renuntarea intervine dupa comunicarea cererii de chemare in judecata .