Sunt parte vatamata intr-un proces penal(mama a decedat(la spital) in urma unui accident rutier, traversand neregulamentar). In concluziile expertizei, scrie clar, ca, accidentul putea fi evitat daca victima X traversa regulamentar si daca soferul Y nu ar fi circulat pe drumul public cu defectiuni la sistemul de franare.
As vrea sa ma prezint in prima faza, la proces, fara avocat. Cam ce m-ati sfatui sa am in vedere? As putea sa vad dosarul respectiv si (eventual) sa-l fotografiez?
Buna ziua,
Va rog sa spuneti mai explicit, daca sunteti deja in proces sau in fazele preliminare(ancheta)ale acestuia.Oricum si intr-un caz si in celalalt este bine(pentru dvs)sa beneficiati de sfatul unui avocat care a mai pledat in spete similare.
Chiar daca in expertiza(extrajudiciara) s-a retinut faptul ca defuncta mama a traversat neregulamentar, totusi este foarte important faptul ca s-au constatat defectiuni la sistemul de franare al autovehiculului implicat in accident, fapt ce antreneaza raspunderea penala a conducatorului auto.
In astfel de situatii, instanta (din oficiu) sau la cererea partii interesate, va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, ale carei concluzii vor fi relevante in solutionarea cauzei.
Prin urmare, veti putea solicita despagubiri civile, inclusiv cheltuielile de inmormantare, in baza probelor pe care le veti administra.
Despagubirile civile sunt acoperite de asigurarea RCA (asiguratorul RCA ce va fi citat obligatoriu in proces) numai in masura in care autovehiculul implicat in accident avea incheiata o polita de asigurare valabila la data accidentului.
Aveti dreptul sa consultati dosarul cauzei si sa solicitati xerocopii de pe inscrisurile pe care le considerati necesare pentru apararea dumneavoastra.
1. Prima infatisare la tribunal va fi in luna mai, deci, procesul inca nu a inceput. Ancheta presupun ca a luat sfarsit, deoarece dosarul a ajuns la tribunal.
2. Raportul de expertiza judiciara este intocmit de Biroul local de expertize al judetului pe raza caruia a avut loc accidentul.
3. Autoutilitara care a facut accidentul se deplasa "dupa marfa"(cica). In acest caz, stiu ca apar si alte probleme pentru firma pt. care se deplasa masina respectiva. verificarea tehnica inainte de plecarea in cursa, chiar daca masina in cauza are stampilele "la zi" pe talon.
4. Se poate contesta expertiza judiciara (cum ca masina era in stare perfecta de functionare la frane) doar in baza Talonului( stampilele ITP), desi din urmele lasate pe asfalt de masina s-a constatat clar ca sistemul de franare era defect?
5. Da, as vrea sa cer despagubiri morale de cca 15.000-20.000 ron, atat cat sa imi acopar cheltuielile de inmormantrae, aranjamentul la cimitir precum si niste pomeni. E o suma mare? Chitante, recunosc, in original nu mai am. Am doar niste copii. Si, mentionez ca de la inceput nu am avut chitante pt. absolut orice. Ce gropar ati vazut sa va taie chitanta atunci cand va sapa o groapa?
In ipoteza in care nu mai am chitante, as putea cere despagubiri morale dar fara sa specific pt. ce le cer?
6. Despargubirile civile acordate de RCA... Aici nu prea am inteles. Da, stiu de existenta lor. Dar cine le cere? Eu, partea vatamata sau proprietarul autoutilitarei de la firma respectiva? Cum se cer aceste despagubiri? Sunt un procent din asigurarea masinii, este o suma fixa, sau cum, in functie de valoarea masinii? Da, masina avea asigurara RCA. Cum adica "asiguratorul RCA va fi citat obligatoriu in proces"? Ce fel de parte va fi el, asiguratorul? Sau, pur si simplu, el va fi chemat doar pt. a i se cere lamuriri?
7. Ce m-ati sfatui sa am in vedere intr-o discutie cu patronul firmei si cu soferul masinii ca sa obtin aceste despagubiri(prin notariat, evident) si sa nu ma mai constitui parte vatamata in proces?
8. Parte civila in proces este spitalul care "a gazduit" victima in cele cateva ore cat a mai supravietuit, timp in care i s-au incercat 2 interventii chirurgicale.
9. Deci, eu imi pot lua(chiar si fara avocat) un aparat de fotografiat si sa fotografiez dosarul, fara nici o problema?
As mai da niste detalii din expertiza care tin de codul rutier, conduita preventiva, si nu le-as da ca sa nu particularizez prea mult cazul...
Si iarasi multumesc pentru disponibilitate si raspuns...
1.Pana la citirea rechizitoriului , daca nu ati facut-o deja in faza de urmarire penala, aveti posibilitatea legala sa va constituiti parte civila impotriva conducatorului auto cu contravaloarea mormantarii , datinilor, cu eventualele cheltuieli medicale si de asmenei puteti solicita si daune morale de la conducatorul auto.
2.Despagubirile civile va vor fi acordate de catre instanta , in masura dovedirii lor cu probe ( acte ,martori , expertize , alte probe) , dar si in functie de culpele stabilite de instanta in producerea accidentului , iar daunele morale reprezinta contravaloarea suferintei dvs , datorate pierderii parintelui.
Acestea nu sunt cuantificabile , partea le solicita , iar instanta se pronunta asupra cuantumului acestora si aici avand in vedere culpele in producerea accidentului.
Este problematica dovedirea cuantumului unui anumit prejudiciu fara a avea acte justificative in acest sens.
3.Puteti solicita ca probe efectuarea unei noi expertize de stabilire a dinamicii producerii accidentului , motivand din punct de vedere tehnic si juridic de ce prima expertiza efectuata la urmarirea penala nu poate fi acceptata de instanta.
Sub acest aspect ar fi recomandabila ,in functie si de situatia dvs. materiala , angajarea unui expert parte pentru a va asigura "apararile" din punct de vedere tehnic , pentru a stabili eventualele obiective ale expertizei , pentru a depune coraport de expertiza.
4.Vi se poate aproba la cerere de catre instanta copii xerox dupa actele din dosar .
Dvs. nu aveti dreptul sa fotografiati nimic.
Accident mortal
ignatcatalin
Ma numesc ignat catalin, am 18 ani, sunt din voluntari jud if, si de curand s-a intamplat ceva ce mi-a marcat viata. Tatal meu, in varsta de 46 de ani, a avut ... (vezi toată discuția)