avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto... poate reusiti sa-mi dati o opinie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto... poate reusiti sa-mi dati o opinie pertinenta

In 18 august 2006 un prieten a fost implicat intr-un accident auto cu victime. Avea viteza de 58 km/h in zona intraurbana cu viteza maxima legala de 50 km/h si avea permis de 6 luni. Victima, o batrana in varsta de 78 de ani a traversat neregulamentar si fara sa se asigure si in momentul impactului parcursese 4,5m de la carosabil. Raportul de expertiza precizeaza atat ca victima a traversat neglijent cat si ca soferul a avut o reactie intarziata cu 1,5 secunde, si nu ar fi putut evita impactul prin franare decat in cazul unei viteze cu 1,5 km/h mai mici. Victima a decedat pe loc.
In momentul actual procesul este pe rol, partea vatamata fiind reprezentata de fiica victimei care cere daune morale in valoare de 1,5 miliarde lei vechi. Daca mai e nevoie de detalii le dau, nu stiu care sunt cele relevante in proces.
Intrebarea mea este la ce se poate astepta soferul, avocatul i-a spus ca e certa pedeapsa cu inchisoare. Daca a instrumentat cineva un astfel de caz va rog dati-mi un raspuns, nici nu stiu ce avocat sa ii recomand pentru ca toti cei la care a apelat a avut o opinie diferita.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:21, 24 Mai 2009
Pe latura penala, cel mai probabil, Se va retine culpa comuna si prietenul dvs. va fi condamnat potrivit codului penal cu suspendare; cel mai rau lucru care i se va intampla este ca va pierde dreptul de a conduce timp de un an si va trebui sa dea din nou examen. Inchisoarea nu se va efectua in aceasta situatie, daca dvs. ati prezentat toate datele importante ale accidentului.

Cat priveste daunele materiale si morale pe care le cer urmasii victimei, nu stiu in ca faza a judecatii se afla procesul, dar era absolut necesar sa fie introdusa societatea de asigurare RCA unde prietenul dvs. a incheiat acest tip de asigurare. Trebuie de asemenea, aratat instantei ce dispozitii sunt aplicabile fata de firma de asigurari care va plati toate daunele pe care le va acorda judecatorul, in cazul in care va fi retinuta vinovatia inculpatului. E aplicabil Ordinul nr.3108/10.12.04, art.7 alin.2, anexa 3, care prevad ca se acorda maxim 2 miliarde vechi pentru fiecare persoana accidentata in unul si acelasi accident, dar nu mai mult de 10 miliarde vechi. Asa ca, daca s-a introdus firma de asigurari, e suficienta suma pe care o garanteaza legea pentru despagubiri.
Desigur, nu inseamna ca instanta va acorda intreaga suma ceruta de urmasii victimei, ci potrivit probelor existente la dosar si a gradului de culpa; adica, daca se va retine 50% grad vinovatie, sumele acordate cu titlu de despagubiri vor fi si ele injumatatite.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
De acord cu d-na avocat,culpa comuna clasica rezultata din cele relatate de dvs..Cu privire la despagubirile civile,de fapt la cunatumul acestora,ele vor fi admise in masura dovedirii lor de catre parte civila.In general,instantele "cenzureaza" serios sumele nedovedite sau exagerate
Eu zic ca nu este rau sa solicitati o contraexpertiza.....fiind vorba de 1.5km/ora sunt sanse mari ca la expertiza sa se dovedeasca nevinovatia prietenului dumneavoastra.
Cat despre daunele cerute de catre mostenitoarea persoanei decedate...eu zic sa stati momentan linistita, sunt nici o forma nu va primi astfel de daune....
Presupun ca masina implicata in accident era asigurata RCA. In acest caz, chemati in garantie firma asiguratoare. Prin efectul asigurarii ei sunt obligati sa despagubeasca atat pabugele materiale pricinuite unui autovehicul , cat si pagubele rezultate din vatamare corporala sau deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident auto din culpa victimei d.flory d.flory Am rugamintea sa ma ajutati nin urmat.speta:am fost implicat intr-un accident auto cauzat din culpa victimei(pers.fizica care traversa neregulamentar)si masina ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu deces niculina_ina niculina_ina Buna seara, Am nevoie de cateva sfaturi(daca se poate). O ruda apropiata a accidentat mortal o doamna.Victima a fost accidentata in timp ce traversa ... (vezi toată discuția)