Poate figura ca martor la afisare , un angajat al institutiei publice care a intocmit procesul verbal de constatare ?
Am gresit, am fost sanctionati, iar procesul verbal cu amenda a fost afisat (teoretic) pe poarta unitatii, iar ca martor la afisare este un coleg de munca al inspectorului, in cazul de fata , spun ei , coleg ce nu are prevazute in fisa postului atributii de control, avand functia de referent de specialitate. Este corect ? Poate indeplini aceasta persoana calitatea de martor ?
Da, poate fi martor asistent la intocmirea procesului verbal de contraventie, cu conditia sa nu faca parte din echipa de control, sa fie agent constatator.
Afisarea nu a respectat conditiile legale OG 2/2001 prevede ca daca contravenientul refuza sa semneze sau nu e de fata, afisarea se va face la domiciliul sau sediul acestuia unde sa incheie un proces verbal de afisare.. Nu poate fi martor un angajat al institutiei agent constatator.
Este o vadita incalcare a dispozitiilor art.19 din OG nr.2/2002 si un motiv care poate atrage nulitatea procesului verbal , astfel cum rezulta din textul de mai jos:
Art. 19
(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
Contravenientul poate ataca cu plangere contraventionala procesul verbal in termenul de 15 zile de la comunicarea/semnarea acestuia , la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei