Va rog cateva informatii legate de urmatoarea chestiune.
Jandarmii mi-au intocmit un proces verbal in lipsa semnat de un martor asistent tot jandarm. Comunicarea cica mi-a fost facuta in ziua urmatoare prin afisare pe usa de la domiciliu fapt pt care s-a incheiat un proces verbal semnat de agent si de acelasi martor asistent care a semnat si la constatarea contraventiei ( functia acestuai jandarm, coleg cu agentul constatator)
La data si ora ( 15) comunicarii eram la domiciliu , pt ca aici lucrez intre orele 09-17. NU a sunat vre un jandar sa imi comunice ceva.
Intrebarea mea concreta este -.Poate fi martorul asistent coleg cu agentul constatator? Poate fi martorul asistent si martorul procesului verbal de comunicare a procesului verbal?
Concret cei doi colegi jandarmi au incheiat procesul verbal in lipsa si tot ei au facut comunicarea. Eu am aflat de respectiva amenda dupa 5 luni cand am mers sa platesc taxe la primarie
Am citit OG 2.2001 dar nu se specifica nimic legat de ce calitate NU poate sa aiba martorul .? Exista alte temieuri juridice pt o contestatie in conditiile prezentate?
In mod concret in conditiile pe care l-am prezentat mai sus se pot produce foarte usor abuzuri
Conform OG 2/2001 art.19 alin 2,nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator,asta in cazul intocmirii procesului verbal de contraventie.
Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor, aici nu se face din pacate nici o referire la calitatea martorului.
Avand in vedere ca nu va fost comunicat procesul verbal si d-vstra nu ati putut astfel sa l atacati in termen legal,calea d-vstra de atac este Contestatia la executare conform art.172 din Ordonanţei de Guvern nr. 92/2003,aceasta se poate face în termen de 15 zile, sub sancţiunea decăderii, de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somaţiei sau din altă înştiinţare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;
Multumesc de informatie. Am verificat si da, intradevar nu se specifica nimic legat despre calitatea martorului. Deci cu siguranta nu pot cere repunerea in termen
In privinta martorului la intocmirea pvc, OG 2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, la art.19, ali.(1) prevede urmatoarele:
"Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod."
Modalitatea de comunicare a procesului verbal este stipulata la art. 27 din aceeasi Ordonanta :
"Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
Din moment ce nu se face nici un fel de referire in privinta calitatii martorului, eu sunt de parere ca martor poate fi orcine.