Cum se desfasoara rejudecarea unui dosar restituit de catre instanta de recurs- tribunal, instantei de fond- judecatorie ?- in sensul de etape ale judecatii , probatoriul administrat in cauza . La data savarsirii faptei, inculpatul era minor si a fost condamnat. In rejudecare este major si a ispasit pedeapsa la care a fost condamnat de catre instanta de fond.
se tine cont de starea de minoritate la data savarsirii faptei.. daca sa trimis spre rejudecare dosarul atunci se va tine cont de faptul ca pedeapsa data initial a fost ispasita
Recursul ( recurarea ) presupune atacarea sentintei, adica se declara impotriva deciziei pronuntate de prima instanta sau instanta de apel ( dupa caz ), analizandu-se temeinicia si legalitatea sentintei fiind o cale de atac devolutiva , recurentul trebuie sa-si exprime nemultumirea in tiparele fixate de lege , si sa argumenteze ( motiveze ) in fapt si drept. admiterea recursului presupune fie mentinerea hotararii primei instante, , achitarea inculpatului sau incetarea procesului penal ori rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata acesta din urma fiind cazul dvs. in aceste conditii rejudecarea cauzei se desfasoara potrivit dispozitiilor ordinare, evident tinandu-se cont de varsta inculpatului la data savarsirii faptei, si scazandu-se evident timpul executat in stare de arest preventiv. Insa atentie minorii( 16-18 cred ca se aplica aici adica peste 1 ani) pot sta in stare de arest preventiv o durata mai mare de 90 de zile, in total, prelungindu-se o data la 20 de zile. Doar in cazuri exceptionale si anume cand pedeapsa prev ptr infractiune este detentiune pe viata sau inchisoare de 10 ani ceea ce nu cred ca este cazul. Acum inteleg ca este major, insa in perioada de minoritate inculpatul max 90 de zile poate sta nejudecat in stare de arest.
Recursul ( recurarea ) presupune atacarea sentintei, adica se declara impotriva deciziei pronuntate de prima instanta sau instanta de apel ( dupa caz ), analizandu-se temeinicia si legalitatea sentintei fiind o cale de atac devolutiva , recurentul trebuie sa-si exprime nemultumirea in tiparele fixate de lege , si sa argumenteze ( motiveze ) in fapt si drept. admiterea recursului presupune fie mentinerea hotararii primei instante, , achitarea inculpatului sau incetarea procesului penal ori rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata acesta din urma fiind cazul dvs. in aceste conditii rejudecarea cauzei se desfasoara potrivit dispozitiilor ordinare, evident tinandu-se cont de varsta inculpatului la data savarsirii faptei, si scazandu-se evident timpul executat in stare de arest preventiv. Insa atentie minorii( 16-18 cred ca se aplica aici adica peste 16 ani) nu pot sta in stare de arest preventiv o durata mai mare de 90 de zile, in total, prelungindu-se o data la 20 de zile. Doar in cazuri exceptionale si anume cand pedeapsa prev ptr infractiune este detentiune pe viata sau inchisoare de 10 ani ceea ce nu cred ca este cazul. Acum inteleg ca este major, insa in perioada de minoritate inculpatul max 90 de zile poate sta nejudecat in stare de arest.
Probatoriul este aceelas practic nu se constiuie un nou dosar , se rejudeca cel vechi insa indreptandu-se eroarea constatata de instanta superioara in grad spre exe: a-ti invocat in motivele de recurs ca instanta nu a fost compusa conform legii iar la rejudecare se va tine cont si se va indrepta eroare prin a se constitui legal completul. Ideea este ca dosarul este acelas intocmit de org de cercetare penala cu probatoriul administrat de dansii, eventual daca au aparut noi probe se depun , daca dvs aveti noi probe le puteti depune ca intr-un proces ordinar, nimic deosebit.
Se libereaza sau nu ?
doberv
ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins ... (vezi toată discuția)