avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiuni-m art. 180 c.pen
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiuni-m art. 180 c.pen

Cum se desfasoara rejudecarea unui dosar restituit de catre instanta de recurs- tribunal, instantei de fond- judecatorie ?- in sensul de etape ale judecatii , probatoriul administrat in cauza . La data savarsirii faptei, inculpatul era minor si a fost condamnat. In rejudecare este major si a ispasit pedeapsa la care a fost condamnat de catre instanta de fond.
Cel mai recent răspuns: ContSters201507 , utilizator 21:44, 28 Aprilie 2011
se tine cont de starea de minoritate la data savarsirii faptei.. daca sa trimis spre rejudecare dosarul atunci se va tine cont de faptul ca pedeapsa data initial a fost ispasita
Cand s-a savarsit fapta?
Cum a ispasit pedeapsa daca dosarul se rejudeca?
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
avvalentina, utilizator
Instanta de rejudecare este tinuta de dispozitiile instantei
de recurs, care sunt obligatorii pentru instanta de rejudecare.
Recursul ( recurarea ) presupune atacarea sentintei, adica se declara impotriva deciziei pronuntate de prima instanta sau instanta de apel ( dupa caz ), analizandu-se temeinicia si legalitatea sentintei fiind o cale de atac devolutiva , recurentul trebuie sa-si exprime nemultumirea in tiparele fixate de lege , si sa argumenteze ( motiveze ) in fapt si drept. admiterea recursului presupune fie mentinerea hotararii primei instante, , achitarea inculpatului sau incetarea procesului penal ori rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata acesta din urma fiind cazul dvs. in aceste conditii rejudecarea cauzei se desfasoara potrivit dispozitiilor ordinare, evident tinandu-se cont de varsta inculpatului la data savarsirii faptei, si scazandu-se evident timpul executat in stare de arest preventiv. Insa atentie minorii( 16-18 cred ca se aplica aici adica peste 1 ani) pot sta in stare de arest preventiv o durata mai mare de 90 de zile, in total, prelungindu-se o data la 20 de zile. Doar in cazuri exceptionale si anume cand pedeapsa prev ptr infractiune este detentiune pe viata sau inchisoare de 10 ani ceea ce nu cred ca este cazul. Acum inteleg ca este major, insa in perioada de minoritate inculpatul max 90 de zile poate sta nejudecat in stare de arest.
Recursul ( recurarea ) presupune atacarea sentintei, adica se declara impotriva deciziei pronuntate de prima instanta sau instanta de apel ( dupa caz ), analizandu-se temeinicia si legalitatea sentintei fiind o cale de atac devolutiva , recurentul trebuie sa-si exprime nemultumirea in tiparele fixate de lege , si sa argumenteze ( motiveze ) in fapt si drept. admiterea recursului presupune fie mentinerea hotararii primei instante, , achitarea inculpatului sau incetarea procesului penal ori rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata acesta din urma fiind cazul dvs. in aceste conditii rejudecarea cauzei se desfasoara potrivit dispozitiilor ordinare, evident tinandu-se cont de varsta inculpatului la data savarsirii faptei, si scazandu-se evident timpul executat in stare de arest preventiv. Insa atentie minorii( 16-18 cred ca se aplica aici adica peste 16 ani) nu pot sta in stare de arest preventiv o durata mai mare de 90 de zile, in total, prelungindu-se o data la 20 de zile. Doar in cazuri exceptionale si anume cand pedeapsa prev ptr infractiune este detentiune pe viata sau inchisoare de 10 ani ceea ce nu cred ca este cazul. Acum inteleg ca este major, insa in perioada de minoritate inculpatul max 90 de zile poate sta nejudecat in stare de arest.
Probatoriul este aceelas practic nu se constiuie un nou dosar , se rejudeca cel vechi insa indreptandu-se eroarea constatata de instanta superioara in grad spre exe: a-ti invocat in motivele de recurs ca instanta nu a fost compusa conform legii iar la rejudecare se va tine cont si se va indrepta eroare prin a se constitui legal completul. Ideea este ca dosarul este acelas intocmit de org de cercetare penala cu probatoriul administrat de dansii, eventual daca au aparut noi probe se depun , daca dvs aveti noi probe le puteti depune ca intr-un proces ordinar, nimic deosebit.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
ContSters201507, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se libereaza sau nu ? doberv doberv ipotetic sa presupunem ca judecatoria x a prelungit masura arestarii preventive,inculpatul a facut recurs impotriva acestei hotarari ,recurs care s-a respins ... (vezi toată discuția)
Rejudecare propunere de arestare preventiva ayahuasca ayahuasca credeti ca este posibil ca o instanta de recurs, care solutioneaza recursul inculpatului impotriva incheierii instantei de fond prin care s-a dispus arestarea ... (vezi toată discuția)
Arestare preventiva 29 zile utilizator900 utilizator900 arestarea preventiva se va prelungi cu alte 29 de zile in cazul in care inculpatul isi recunoaste invinuirile? sau se va da hotarare definitiva? (vezi toată discuția)