avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea hotararii de divort pronuntata in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea hotararii de divort pronuntata in strainatate

As dori sa obtin recunoasterea hotararii de divort pronuntata in SUA, Texas in 2001. Intre timp m-am recasatorit, iar obtinerea recunoasterii hotararii de divort este necesara in vederea inscrierii certificatului de casatorie eliberat de o autoritate din SUA in Registrele de Stare Civila si eliberarea unui certificat de casatorie romanesc.
Stiu ca trebuie sa obtin o apostila pe hotararea de divort inainte de a o presenta curtii. Mentionez ca divortul a fost de comun acord si nu am avut copii si nici bunuri imobile.
As dori sa stiu:
-care este instanta competenta in recunoastereea hotararii. Mentionez ca de la sfarsitul anului 1999 am locuit in SUA si am obtinut statutul de permanent resident.
-daca sunt probleme procedurale datorita faptului ca nu am un act de identitate romanesc valabil si nu pot obtine unul cu numele pe care il folosesc in mod curent inainte de a obtine recunasterea hotararii (sau as putea sa aplic sub numele din buletinul de identitate expirat?)
-daca exista un formular tip pentru cererea de recunoastere a hotararii si cum as putea sa-l obtin;
-care sunt taxele judiciare si cum pot fi platite;
-daca cererea poate fi trimisa prin posta sau este necesara representarea prin procura;
-daca este necesara o actiune din partea fostului sot;
-in ce priveste traducerea din engleza in limba romana a hotararii de divort: daca pot trimite o traducere care este notarizata in SUA, sau trebuie obtinuta o traducere legalizata in Romania, sau daca traducerea va fi facuta sub indrumarea instantei.

Va multumesc pentru informatii,
Lidia
Cel mai recent răspuns: iuliaro2006 , utilizator 20:52, 27 Iunie 2008
Este vorba de o hotarare de exequatur. Este o procedura in cadrul careia se verifica indeplinirea conditiilor de regularitate a hotararilor judecatoresti provenite dintr-un alt stat spre a se incuviinta executarea acestora in tara noastra. Obiectul exequatur-ului vizeaza forta executorie a hotararilor judecatoresti pronuntae in strainatte; in lipsa acestuia hotararile nu pot fi valorificate. Prin acordarea exequaturu-ului hotararea judecatoreasca straina dobandeste autoritate de lucru judecat. Cererea de exequatur este de competenta tribunalului din circumscriptia teritoriala unde ati avut ultimul domiciliu comun in Romania. Poate fi promovata direct, in fata tribunalului competent, de partea interesata (adica de dvs, fostul sot nu trebuie sa faca nimic deosebit). Puteti folosi numele din buletinul expirat, este un act care va atesta totusi identitatea. Actul este doar expirat, dvs sunteti aceeasi persoana. Desigur veti atasa si copii dupa actele de identitate cu numele si starea civila de la acest moment. In redactarea cererii vor aparea ambele nume. Cererea se redacteaza, de regula de un avocat, nu se "aplica" si nu se completeaza un formular pentru ca nu este un joc interactiv pe internet. Este o procedura foarte serioasa in fata instantei. Taxele de timbru judiciar sunt modice numai ca trebuiesc platite la trezoreria din orasul unde este tribunalul de la ultimul domiciliu comun. Actiunea poate fi trimisa prin posta la instanta si puteti fi reprezentat fie de un avocat fie de o persoana careia i-ati dat procura in acest sens. Traducerea poate sa fie tradusa si legalizata si la consulat daca va e mai usor asa.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Acord privind custodia unui copil suntmik suntmik Sunt in Spania si am o fetita dintr-o relatie de concubinaj,partea buna este ca in urma unui urat \\"divort\\"incheiat printr-o decizie de tribunalul de ... (vezi toată discuția)