avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O noua carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O noua carte de munca

Care este procedura care trebuie adoptata in momentul in care solicit eliberarea unei noi carti de munca? Unde trebuie sa merg? Cui trebuie sa ma adresez? Cat ma costa?

Am lucrat in 2005 la o societate cu care am avut un litigiu. Administratorul urma sa imi lase cartea de munca la fostul sediu ITM Bucuresti (din Giulesti 6-8). Procedura incheierii cartii de munca trebuia efectuata in 2006. Nu stiu ce s-a mai intamplat de atunci pentru ca eu am intrat la facultate si nu m-am mai dus sa imi ridic cartea de munca. Acum m-am angajat la o societate (din 23.06). Contractul cu acestia din urma l-am incheiat in data de 16.06. Chiar a doua zi (pe 17.06) m-am dus la ITM (s-a mutat intre timp) si am solicitat sa mi se inapoieze cartea de munca. Doamna inspector care se ocupa de firma la care am lucrat este nou angajata (singura a recunoscut) si se pare ca nu cunoaste nici procedura!!! Mi-a zis atunci ca nu trebuie sa fac cerere, ca ma trece ea pe ceva si ca miercuri (nota mea: 25.06) imi aduce cartea de munca. Surpriza: miercuri nici nu si-a amintit cine sunt! Am insistat si am depus cererea. Ea a zis ca trebuie sa caute la arhiva, ca va incerca, ba ca vineri, ba ca luni (...), nici ea nu mai stia ce spunea, dar din punctul meu de vedere se va pierde multa vreme! Vreau cartea de munca urgent! Am semnat ca o voi duce in 15 zile lucratoare. Daca nu o pot duce pe cea veche, vreau una noua. Presupun ca vechimea anterioara (cateva luni) o voi putea completa oricand in cartea de munca.

Cum trebuie sa actionez ca sa nu cad sub incidenta nerespectarii termenului de depunere acceptat?

Multumesc din suflet!

Corina
Cel mai recent răspuns: corinacarstoiu , utilizator 22:51, 4 Iulie 2008
in primul rand, nu angajatul isi cumpara carnet de munca ci angajatorul !
se face o cerere din partea societatii, se vizeaza la ITM (acestia isi pun viza atunci cand salariatul figureaza in baza lor de date fara carnet de munca) si se cumpara de la Directia de Munca - pret aprov.5.30 lei, dar nu este cazul, caci dvs. aveti carnet de munca !
va trebui sa declarati pierdut carnetul de munca in Monitorul Oficial, cu anuntul publicat in Monitorul Oficial si cu o cerere angajatorul nou va va cumpara carnet de munca
Multumesc pentru raspuns! La cat timp dupa ce depun anuntul pot demara actiunea?
În caz de pierdere a carnetului de munca, se va elibera celui în cauza un carnet de munca duplicat, de către ultima unitate
la care acesta a lucrat sau lucrează. Dacă ultima unitate a fost supusă reorganizării, duplicatul se va elibera de către unitatea care deţine scriptele unităţii reorganizate.
Eliberarea duplicatului în caz de furt sau pierdere a carnetului de munca, se face numai după publicarea pierderii acestuia în Monitorul Oficial.

In situatia in care carnetul de munca este la ITMB ,a tunci acesta vi se va elibera de catre inspectoarea cu care ati vorbit.
In cazul in care in termenul respectiv nu veti depune carnetul de munca ii puteti explica angajatorului care este situatia carnetului de munca al dvs. Sper sa intelegea.
Depunerea sau nedepunerea carrnetului de munca nu este conditionata la incheierea unui contract de munca. Salariatul poate declara pe propria lui raspundere daca are sau nu carnetul de munca.
Angajarea unui salariat nu este conditionata de predarea la angajator a carnetului de munca. ITM trebuie sa va gaseasca, pana la urma, carnetul de munca. Daca nu, urmati sfaturile colegilor mei si veti primi un nou carnet de munca. Daca nu mai exista imprimate (de la 01.01.2009 nu se mai folosesc carnetele de munca), ar fi bine sa solicitati de la locurile de munca anterioare adeverinte de vechime. Sau, mai bine, mergeti la Casa de Pensii de care apartineti si solicitati, contra cost, o adeverinta cu perioadele de cotizare.
Multumesc pentru atentie. Intre timp am reusit sa gsesc si o copie dupa actul prin care mi se aproba incheierea contractului cu art. 55 lit. b. Am sa duc si acest ultim inscris pe care il am. Sper sa fiu inteleasa de catre noii angajatori.

Toate cele bune,
Corina

Alte discuții în legătură

Carte de munca pierduta de itm!!!??!! ksde2000 ksde2000 Buna ziua tuturor! In urma unei cereri depusa la ITM Botosani pentru o copie dupa cartea de munca am aflat cu stupoare ca aceasta nu exista desi ... (vezi toată discuția)
Carete de munca pierduta adragan964 adragan964 am demisionat de 13 ani de la o societate care acum nu mai exista si nu mai reusesc sa gasesc cartea de munca, am o fotocopie a acesteia cu toate paginile unde ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pierduta elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com Buna ziua Daca cineva pierde cartea de munca cum se procedeaza?Se poate elebera duplicat? Va multumesc (vezi toată discuția)