avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Autotest de inteligenta
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Autotest de inteligenta

Sunteti in posesia a 12 bile de aceeasi marime si culoare , fara semne particulare ( care sunt interzise a se folosi in timpul rezolvarii autotestului ).

Aveti la dispozitie o balanta functionala, fara greutati etalonate, spre a constata dezechilibre prin asezarea pe ambele talere a unor bile sau grupe de bile.

Aveti urmatoarea informatie certa:

Una dintre bile este sensibil mai grea sau mai usoara ( nu stim aprioric ) decat celelate 11 bile.

Folosind dezechilibrul balantei strict de trei ori, sa scoatem cu siguranta chiar si in cea mai defavorabila varianta de prima cantarire bila "altfel" si sa afirmam cu siguranta "e mai usoara" daca e mai usoara sau "e mai grea" daca e mai grea decat celelate 11.

Mentiuni:
1. Problema are solutie dar cu un grad de dificultate in rezolvare extrem de mare.
2. Incercarea de rezolvare sa nu devina obsesie.
3. In 20 de predare am dat-o la fiecare generatie si doar un student a rezolvat-o ( care si-a dat doctoratul la absolvire in Franta acum e cadru universitar tot in Franta ) .

Varianta ( de incurajare in rezolvare ) care determina decalajul dintre exceptional si conditia personala prezenta la momentul rezolvarii testului.:

De cate cantariri am nevoie eu ca sa rezolv problema ?

Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 16:16, 26 Aprilie 2009
Deci asa:
I folosire a balantei… punem pe un taler 4 bile sip e alt taler inca 4 bile:
Daca balanta e in echilibru atunci bila X se afla printer ultimele 4 bile si atunci :
II Pe un taler punem 2 bile curate(din alea 8, printre care nu se afla bila X)
pe al 2 taler punem 2 bile din alea 4 ramase :
daca balanta nu e in echilibru atunci bila X se afla printre alea 2 de pe
taleru 2(din cele 4 ramase) .. atunci
III pe taleru 1 punem o bila curate si pe taleru 2 o bila din alea 2
Daca balanta e in echilibru bila X e cea ramasa… daca balanta nu e in
Echilibru bila X e cea de pe taleru 2
Daca ballanta e in echilibru atunci bila X se afla printre ultimile 2 bile
Ramase si repetam a III folosire a balantei ca mai sus
Daca balanta nu e in echilibru bila X se afla printre cele 8 bile de pe ambele talere si atunci pe primu taler punem alea 4 bile ramasea care sunt curate(printre dansele nu se afla bila X) sip e al 2 taler punem 2 bile de pe taleru care a fost mai usor si 2 bile de pe taleru mai greu ….atunci daca taleru cu bilele curate sunt mai grele atunci bila X se afla printre alea 2 de pe taleru 2 care au fost luate de pe taleru cu bile usoare…si repetam punctual 3 de mai sus
Daca taleru cu bile curate e mai usor atunci bila X se afla printre cele 2 care au fost luate de pe taleru cu bile grele si repetam punctual III
Daca balanta si acu e in echilibru atunci ne raman 4 bile si o singura folosire a balantei
Atunci ne-au ramas 2 bile de pe taleru usor si 2 de pe taleru greu si facem in asa mod:
Pe taleru I punem o bila din alea grele si o bila din alea usoare sip e taleru II punem ultima bila din alea grele si o bila curate:
Daca taleru I, cu bila grea si usoara e mai usor atunci bila X e aia usoara de pe taleru I….daca primu taler e mai greu atunci bila X e aia grea din I taler si daca al II taler e mai greu atunci bila X e aia din taleru 2 si e mai grea… si in sfarsit daca balanta e in echilibru atunci bila X e aia ramasa ,ultima, si e mai grea…..
daca e mai grea sau mai usoara bila se identifica ... insa nu am mai scris ca si asa e complicat si mult.... daca nu intelegeti ceva scrietimi...... daca vreti o intalnire personala pt a va explica scrietimi si vb pe telefon :D solutia e buna ... insa daca ceva nu ati inteles intrebatima sau mai cititi odata ca am scris in graba...... Eurika o seara intreaga am stat si m-am gandit
pardon acu m-am prins... ca daca din prima stim ca bila X se afla printre ultimele 4 bile atunci nu putem identifica daca e mai grea sau mai usoara... in asa caz facem asa: daca balanta e in echilibru cand punem cate 4 bile pe fiecare taler inseamna ca bila X se afla printre ultimele 4... si ..... II folosire a balantei: punem 2 bile pe un taler si 2 pe alt taler... un taler va fi mai greu si unu mai usor.... III pe I taler punem o bila din alea grele si una din alea usoare.... si pe al 2 taler punem o bila grea si una curata......si daca I taler e mai greu atunci bila grea din .............................ufffffff pardon... ma mai gandesc
gata... am gasit solutia... pt intrebari scrieti in privat
dupa logica mea cred ca este nevoie de 11 cantariri,in cea mai simpla varianta cand puunem o bila la alegere pe un taler si o cantarim cu toate celelalte 11 bile unde vom observa declinul balantei(zic si eu) daca e mai complicata problema si cu ecuatii si necunoscute nu ma bag,nu de alta dar sa nu-mi incing"hardul"prea tare,dar totusi n-am inteles faza cu "avem 12 bile dar nu le folosim in rezolvarea problemei" cum sa le cantarim daca nu avem voie sa le folosim?:hm:

Alte discuții în legătură

Mie imi plac problemele de logica. tie? luiza2008 luiza2008 Intr-un cos sunt 14 Kg de mere. Avem o balanta si o greutate de 2 Kg. Cum facem pentru a masura 3 Kg de mere numai din doua cantariri ? Se dau 2 ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente kikke kikke Buna seara,un prieten casatorit cu doi copii cauta compania unei femei usoare dintr_un anunt.Ajunge la casa unde aceasta isi desfasoara activitatea,ii da ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un raspuns- protectie copil de abuz emotional andreeapitbulita andreeapitbulita buna seara am o intrebare daca ma puteti ajuta cu un sfat fratele meu este casatorit si are un baiat de 9 ani care de la varsta de 6 ani a facut diabet sotia ... (vezi toată discuția)